Netanjahuov advokat: Cigare na poklon nisu kriminal

0
294

Advokat izraelskog premijera Benjamina Netanjahua Jakov Vajnrot izjavio je danas da ne postoji ništa što zabranjuje javnom službeniku da dobija cigare na poklon od prijatelja, povodom istrage protv njegovog klijenta zbog sumnje da je primao skupe poklone od stranih biznismena.

“Svaka inteligentna osoba zna da ako ti prijatelj ili neko ko ti je blizak, da cigare na poklon, ne postoji i ne može postojati ništa zabranjeno u vezi s tim – nema tračka krivičnog djela”, rekao je Vajnrot u vezi s policijskim saslušanjem Netanjahua zbog sumnje da je primao poklone, izmedđ ostalih, od holivudskog producenta Arnona Milhana, uključujući skupe kubanske cigare.

U saopštenju za novinare Vajnrot je takođe pomenuo i drugi slučaj u koji je Netanjahu navodno umješan, takozvani “Slučaj 2000”, koji se smatra ozbiljnijim nego prvi.

“Pošto sam čuo premijerove odgovore bio sam i ostajem smiren – ne govorimo o novcu, govorimo o zajmu, ne govorimo o nečemu što predstavlja krivično delo i ubijeđen sam da kada premijerove odgovore čuju ono koji će ih čuti, postaće jasno svakom ko sluša da nema sumnje, ni tračka krivičnog dela”, rekao je advokat.

Netanjahua su sinoć saslušavali policijski istražitelji pet sati u rezidenciji premijera u Jerusalimu.

On se sumnjiči da je primao poklone i druge povlastice od biznismena vredne desetine hiljada dolara i takođe je umiješan u drugu istragu zbog ozbiljnijih sumnji. Ranije je objavljeno da je jedan od svjedoka američki biznismen i predsjednik Svjetskog jevrejskog kongresa Ron Lauder.

Policija je navela da je i druga osoba ispitivana u posljedja dva dana, ali da ne može da oblodani više detalja.

Netanjahu je prvi put saslušavan u ponedjeljak više od tri sata i vrhovni tužilac Avihaj Mendelblit je saopštio poslije saslušanja da su izbili dokazi na vidjelo u posljednjih mjesec dana koji su to opravdali.

Netanjahua i njegovu suprugu Saru inače dugo bije glas da su izgubili dodir s narodom zbog luksuznog načina života. Oni si kritikovani što troše puno novca na sve, počev od sladoleda od pistaća i mirišljavih svijeća do 127.000 dolara na bračni krevet koji je ugrađen u avion za pet sati leta u London, navela je agencija AP.(beta,tl)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here