Nermin Alešević dao iskaz u Tužilaštvu BiH

0
152

Privrednik Nermin Alešević dao je iskaz u Tužilaštvu BiH nakon medijskih navoda da je preko Marka Pandže, inspektora SIPA-e, dao mito Milanu Tegeltiji, predsjedniku VSTV-a. Alešević nije želio govoriti za medije. Njegov sin je tokom dana prijavio policiji da se njemu nepoznata osoba raspituje za njegovog oca.

Nermin Alešević je nakon objavljivanja snimka sastanka s Tegeltijom i Pandžom došao u Tužilaštvo BiH prezentirati nadležnim pravosudnim zvaničnicima svoju stranu priče. No, nakon dvosatnog zadržavanja, Alešević nije bio raspoložen za izjave. Kratko je kazao da ne želi komentarisati šta se zapravo dešavalo u Tužilaštvu BiH, a iz ove institucije nam je kratko poručeno da će javnost o svemu biti blagovremeno obavještena nakon što budu okončane predistražne radnje.

Dok Alešević ne želi govoriti, struka iznosi različite stavove. Iz Transparency Internationala u BiH kategorični su da VSTV nakon jučerašnje jednoglasne podrške Tegeltiji više nema nikakav kredibilitet. U Federalnom centru za edukaciju sudija i tužilaca kažu da Tegeltija nije učinio ništa nezakonito.

– Građanin koji imao problema čak i bez ikakve preporuke će prići nekom članu Vijeća i predsjednika Vijeća i reći: Znate, imam postupak koji traje godinama, možete li nešto uraditi? A predsjednik suda ili Vijeća će mu reći: Pošaljite mi broj predmeta. Uticanje na predmete u smislu ishoda predmeta je nešto drugo i to je neoprostivo – ocjenjuje Arben Murtezić, direktor Centra za edukaciju sudija i tužilaca.

– On jeste doveo u pitanje integritet institucije i svoj integritet i u bilo kojoj normalnoj državi i bez tog preispitivanja da li je mito bilo namjenjeno njemu ili nije on bi morao podnijeti ostavku upravo zbog situacije zbog koje se našao u njoj i što je to sebi dozvolio – kaže Ivana Korajlić, v. d. izvršnog direktora Transparency International BiH.

Iz Delegacije Evropske unije u našoj zemlji jasna poruka da se moraju procesuirati ozbiljni veliki koruptivni predmeti i da će to biti posebno naglašeno u mišljenju Evropske komisije po zahtjevu BiH za članstvo u Uniji.

– Što se tiče samog VSTV-a koji ima upravo ulogu nadzora nad pravosuđem, to je institucija koja ni pod koju cijenu ne može dozvoliti bilo kakav oblik korupcije – naveo je Lars-Gunnar Wigemark, šef Delegacije EU u BiH.

Inače, tokom dana Aleševićev sin prijavio je policiji da se nepoznata osoba raspituje za njegovog oca i da je stekao dojam neposredne opasnosti. Iz MUP-a USK-a potvrdili su nam da se radi na utvrđivanju svih okolnosti te da se prikupljaju informacije o osobi koja se raspitivala za Aleševića.(ftv,tl)

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here