Nema više zgrade Doma armije, objekat sravnjen sa zemljom!

1
531

Tokom vikenda nestao je još jedan objekat, kojega će se Tuzlaci sada samo sjećati. Ne samo kao građevine, nego i lijepih trenutaka koje su provodili u ljetnoj bašti i restoranu koji je bio u sklopu objekta. Nezaboravno dočekivanje novih godina, po tri noći zarednom, jednako lijepih i dobro organizovanih, pamte i pamtiće još mnogi koji su imali priliku dočekivati ih baš u ovom objektu.

Vrtić, bašta nekadašnjeg hotela Bristol sa stoljetnim stablima divljeg kestena, i sada još jedna u koju su građani zaista rado dolazili, ostaju samo su dio prošlosti. Zgrada Doma armije u Tuzli, na čijem mjestu će se graditi zgrada Općinskog suda Tuzla, ubrzano nestaje.

Sa rušenjem ove zgrade se počelo prije neki dan, a u nedjelju su već radovi na nestanku, bili u završnici.

Zabilježili smo trenutke kada bager nemilice lomi armature i ruši zidove ovog zasigurno kvalitetno izgrađenog objekta. Jer, pripadao je nekada JNA, pa onda 2. Korpusu Armije BiH. U njemu su se izškolovali i prvi studenti Akademije dramskih umjetnosti, jer je objekat trebao pripasti Univerzitetu, što bi možda bila bolja varijanta od odluke da dobijemo Općinski sud. Posebno imajući na umu rad sudova u BiH, iritira ovakva odluka!

Univerzitet nebi možda rušio objekat…
Ko zna, sada ga više nema i opet ćemo gledati gradnju monstrumske zgradurine u kojoj će se ustoličiti sudije i administracija. Ali eto možda se usude, kada dobiju novi objekat razabrati brojne tužbe, koje nadajmo se neće nestati tokom preseljenja!
Gradnju objekta suda, finansirati će Evropska unija. Oni će renovirati i objekat u kojem je Općinski sud Tuzla bio do sada, a koji će nakon njegovog preseljenja u nove odaje, biti u potpunosti dat Kantonalnom sudu i Tužilaštvu.

Izvođač radova za izgradnju Općinskog suda je Konzorcij Integral inženjering a.d. Laktaši – Integra inženjering d.o.o. Banjaluka. Za početak radova označen je 1. mart, a rok završetka radova je godina dana. Kako vidimo, sa početkom gradnje se kasni, pa je za očekivati da će isto biti i završetkom objekta!(ak,tl)

1 komentar

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here