Naučni skup posvećen Džemalu Bijediću

0
95

Povodom 100 godina od rođenja i 40 godina od smrti Džemala Bijedića, Fakultet humanističkih nauka Univerziteta Džemal Bijedić u Mostaru i Muzej Hercegovine organizirali su u Mostaru međunarodni naučni skup posvećen velikom bh. političaru.

Skup je okupio eminentna imena historijske nauke iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije, a u njegovom otvaranju učestvovali su, uz ostale, federalna ministrica obrazovanja i nauke Elvira Dilberović te Sead Pašić, rektor Univerziteta Džemal Bijedić.

Rektor je naglasio kako se nada da će današnji skup s vremenske distance prikazati značaj Džemala Bijedića u bivšoj Jugoslaviji, ali isto tako njegov značaj za grad Mostar, Hercegovinu i za sve nas.

U tom smislu, dodao je, okupljeni historičari, političari i drugi stručnjaci prezentirat će život i djelo Džemala Bijedića.

“Džemal Bijedić rođeni je Mostarac, lokalpatriota, koji je jako doprinio razvoju Mostara i Hercegovine u cjelini. Nadamo se da će se kroz ovaj skup objektivno ocijeniti život, djelo i doprinos Džemala Bijedića u cjelini”, poručio je rektor mostarskog Univerziteta Sead Pašić.

Čestitajući organizatorima na održavanju konferencije, koju je finansijski podržalo i Federalno ministarstvo obrazovanja, ministrica Dilberović kazala je kako je postaviti Džemala Bijeća u današnji kontekst Mostara, Hercegovine i cijele BiH iznimno važno.

Kroz 17 izlaganja, na današnjem cjelodnevnom skupu govorit će se, između ostalo, o Džemalu Bijediću u historiji Bosne i Hercegovine, o njegovom međunarodnom angažmanu, o razvoju Hercegovine poslije Drugog svjetskog rata i djelatnosti Džemala Bijedića, o njegovoj ulozi predsjednika Skupštine SR BiH, o odnosu Hrvatske i Jugoslavije krajem 1960-ih i početkom 1970-ih, o srpskim liberalima i BiH na početku mandata Džemala Bijedića na čelu SIV-a, o Džemalu Bijediću i Islamskoj zajednici te o onome kako se danas sjećamo Džemala Bijedića.

Džemal Bijedić rođen je u Mostaru 22. aprila 1917. godine. Predstavljao je vrlo kompleksnu političku pojavu. Jedan je od rijetkih političara koji je imao velike političke padove i uspone, a da padovi nisu bili rezultat velikih afera, niti su usponi bili spektakularni.

Njegova biografija je odličan primjer za praćenje historijskog hoda Bosne i Hercegovine u drugoj polovini 20. stoljeća.

U svojoj ličnosti ujedinio je mnoge vrijednosti koje je BiH baštinila u 20. stoljeću. Odlučni antifašista uoči Drugog svjetskog rata, aktivni sudionik antifašističkog pokreta tokom Drugog svjetskog rata, borac za privredni razvoj Mostara i Hercegovine 1950-ih godina.

Bio je jedan od inicijatora privredne i političke integracije BiH od početka ’60-ih godina, sudionik procesa nacionalne afirmacije muslimana krajem ’60-ih i početkom ’70-ih godina, borac za reformu jugoslavenske federacije početkom ’70-ih godina, čiji je rezultat afirmacija državnosti Bosne i Hercegovine, te konačno lider jugoslavenske vlade koja je afirmirala Jugoslaviju u međunarodnim okvirima.

Džemal Bijedić je poginuo u avionskoj nesreći 18. januara 1977. godine u blizini Kreševa.(f,tl, Foto:klix)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here