Nastavljeno suđenje Radakoviću i Pejiću za zločine u Prijedoru

0
631

U nastavku suđenja za ratni zločin počinjen u Prijedoru, uposlenik Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) potvrdio je da je razgovarao s Nenadom Vasiljevićem, koji mu je kazao da ne poznaje osobu s nadimkom “Ledeni”, ali da poznaje optuženog Gorana Pejića.

Svjedok Rajko Bogić je ispričao da je razgovarao sa svjedokom odbrane Nenadom Vasiljevićem u septembru 2015. godine, potvrdivši da se njegov potpis nalazi na službenoj zabilješci. Bogić je rekao da je pitao Vasiljevića da li poznaje Gorana Pejića, a on mu je odgovorio potvrdno, pojasnivši da mu je zet.

Prema Bogiću, Vasiljević je kazao da ne poznaje osobu s nadimkom “Ledeni”. Na suđenju je Vasiljević pojasnio da optuženi Pejić nikada nije imao nadimak “Ledeni”, te da je to rekao i inspektorima SIPA-e. S druge strane, zaštićeni svjedok S-1 je u izjavi koja je data istražiocima SIPA-e 2009. godine kazao da su ubice porodice Ećimović – Milorad Radaković i osoba pod nadimkom “Ledeni”.

Svjedočeći u sudnici, S-1 je potvrdio da je još jedanput razgovarao s inspektorom SIPA-e Fahrudinom Džamdžićem kada je otkriven identitet “Ledenog”. Svjedok je pojasnio da on nije inspektoru Džamdžiću otkrio ime i prezime Pejića, već mu je sve informacije rekao inspektor.

Pejić je optužen s Miloradom Radakovićem da su 13. juna 1992. godine sa svjedokom S-1 došli u Tukove kod Prijedora, gdje je jedan od optuženih u prvoj kući ubio tri člana porodice Ećimović, a u drugoj su obojica pucala i ubila još dva člana iste porodice. Radaković je optužen kao pripadnik rezervnog sastava policije, dok je za Pejića navedeno da je bio u neidentifikovanoj vojnoj ili policijskoj formaciji.

Drugi svjedok Đorđo Lužija, također uposlenik SIPA-e, potvrdio je da je obavio razgovor s Vasiljevićem. Kazao je da su on i kolega Bahrudin Džamdžić “hvatali zabilješke”. U kancelariji, rekao je svjedok, sastavili su zabilješku, koju su obojica potpisali i ona je “vjerna sadržaju razgovora”. Nije se mogao sjetiti da li je spominjan nadimak “Ledeni”.

Lužija je ostavio mogućnost da nešto i ne bude uneseno u zabilješku, naglasivši da Vasiljević nije saslušavan u svojstvu svjedoka.

Nastavak suđenja zakazan je za 18. juli, kada bi i optuženi Pejić trebao svjedočiti u svoju korist, javlja Birn.

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here