Nastavljena rasprava o prodaji Ljubije, oko zgrade policija

0
202

Zastupnici u Narodnoj skupštini RS-a u 10 sati nastavili su raspravu o prijedlogu odluke o davanju saglasnosti na odluku Vlade RS-a o prodaji 64,99 posto akcija osnovnog kapitala Rudnika “Ljubija” iz Prijedora, metodom neposrednog izbora kupca.

Oko skupštine zgrade primjetno je povećano prisustvo policije, javlja AA.

Vlada RS-a odlučila se za prodaju RŽR Ljubija kupcu “Israeli Investment Group” za 92 miliona KM, čemu se protive radnici ArcelorMittala iz Prijedora jer smatraju da akcije treba prodati “ArcelorMittalu” za 63,6 miliona KM, pošto se ova kompanija pokazala kako dobar poslodavac.

Prekoputa zgrade Narodne skupštine RS danas su sedmorica radnika “ArcelorMittala”, petorica koji štrajkuju glađu i dvojica koja su došla u znak podrške kolegama.

Milanko Stojnić, predsjednik Sindikalne organizacije ArcelorMittal Prijedor, koji s radnim kolegama štrajkuje glađu rekao je da će na ovom mjestu ostati sve dok se ne završi glasanje u Narodnoj skupštini, a poslije glasanja će odlučiti o daljim koracima.

“Tražimo da se akcije ne prodaju na ovakav način nego da se otklone sve nedoumice o budućnosti u saradnji sa ekspertima rudarske, pravne i ekonomske struke”, rekao je Stojnić.

Na pitanje da li radnici planiraju još nešto osim ovog štrajka, s obzirom na to da se oko zgrade skupštine nalazi više policajaca nego obično, Stojnić je rekao da iako nema zvanične informacije, čuo je da se u Prijedoru okupljaju radnici i planiraju dolazak u Banja Luku. Prema nezvaničnim informacijama oko 150 radnika stiglo je nadomak Banja Luke, a najvjerovatnije će protestom izraziti nezadovoljstvo u parku Mladen Stojanović.

Prodaji Ljubije “Israeli Investment Group” protivi se opozicija, te stranka DNS, čijih pet poslanika inače čini vladajuću koaliciju u Narodnoj skupštini RS. Neizvjesno da li će vladajuća koalicija imati dovoljno poslanika koji će podržati prodaju.(aa,tl)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here