Naša stranka Tuzla: Univerzitet hitno osloboditi stega politike!

2
1166

Gradski odbor Naše stranke u Tuzli oglasio se povodom jučerašnje sjednice Skupštine Tuzlanskog kantona na kojoj je smijenjen rektor i članovi Upravnog odbora Univerziteta u Tuzli.

“Jučerašnje oduzimanje autonomije Univerzitetu bio je koliko brutalan, toliko i sasvim predvidljiv potez kantonalne Vlade na čelu sa SDA-ovim premijerom Gutićem, koja je u jednom jurišu apsolutno preuzima kontrolu nad svim institucijama u našem kantonu. Nakon što su stavili pod svoju kontrolu UKC Tuzla, vladajući su se okrenuli Univerzitetu i promptno kaznili rektora koji je pokazao neposluh. Ovo je kulminacija političkog pritiska na Univerzitetu koji traje proteklih 20 godina. Nakon scena fizičkog okršaja, jučer smo vidjeli na djelu grubu manifestaciju moći i političko rušenje autonomije Univerziteta”, ističu u Gradskom odboru Naše stranke u Tuzli.

Dodaju da se “nakon ovog mogu očekivati još veći politički uplivi na rad Univerziteta. U skladu sa SDA-ovskim principima, na Univerzitetu se može očekivati da postane normalno da jednostavno neko dođe na posao i kaže ‘ja ovdje od danas radim’, kao što je postala praksa na UK, a da niko iz menadžmenta nije upoznat s tim. Profesori koji nisu bliski vladajućim trpe već duži period različite pritiske i uskoro će doći u opasnost da se nađu u apsolutnoj manjini“, stav je Naše stranke.

“Nije dobro što su ovakvi potezi Vlade dočekuju sveopćom šutnjom. Na jučerašnjoj sjednici čak ni SDP-ovi zastupnici nisu glasali protiv Izmjena zakona koje su legalizirale oduzimanje autonomije Univerzitetu, bilo je svega 5 glasova protiv. Takvim potezom u kantonalnoj Skupštini nanosi se ogromna šteta visokoškolskom obrazovanju i svim građanima našeg kantona. Visoko obrazovanje, kao društveni stub, nije odavno bilo u ovako teškom stanju, pod brutalnim udarcima politike, zbog čega je od najveće važnosti da ustanimo i borimo se svi zajedno da odbranimo pravo Univerziteta da bude prostor slobode i znanja bez kojih ne možemo očekivati bolje sutra”, zaključili su iz Naše stranke u Tuzli. (tl)

2 Komentari

  1. Ovaj siledžijski zakon je pravni terorizam nad akademskom zajednicom. I u njoj ima stranačkih truleži, ali nije zaslužila ovakav tretman. I Hitler je “poklopio” akademsku zajednicu, ali manje brutalno. Kako ovi iz vrhova SDA naplaćuju radna mjesta u javnim preduzećima, može se očekivati da će početi naplaćivati ili prodavati i diplome. Možda će Univerzitet pretvoriti u političku akademiju sda!? Svinjarija. Uostalom taj neki omerdić je objašnjavajući donođenje zakona, poručio – da je “likvidiran” rektor, upravni odbor i Senat. To je valjda glavna svrha zakona, više nita ne objašnjava. Ovaj incident me navodi na misao da je “mjesna zajednica” TK, postala psihijatrijski slučaj.

  2. Ljekari, profesori i svi ostali, primarno,akademski građani su dio politike bez obzira da li se aktivno bavili njome ili ne, samim tim što je politika, u najširem smislu te riječi, sam život i njegov neodvojiv dio svakog od nas bez obzira da li smo njene žrtve ili ne. Masovno i dramatično loša politika samo ispostavlja račun nebavljenja javnim životom onih koji razumiju o čemu se , ustvari, radi: to su formalno najobrazovanije elite, u ovom slučaju profesori, doktori, inženjeri, pravnici, ekonomisti, veterinari, biolozi, geografi, dipl.kriminolozi, dipl.med.sestre, defektolozi… Bilo koji način bježanja od te vrste objektivne odgovornosti sasvim je licemjeran i legitimira, na neki način, sadašnje vladalačke garniture logikom “nema boljih od nas, vi ste nas birali i sl. ” Naravno da je najveća odgovornost na hrpama tih istih akademskih građana koji sasvim egoistično-ulizivački vjerno služe svojim gospodarima i tehnički opslužuju njihov politički i svaki drugi kriminal odazivajući se na jednostavno “aport”.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here