Naša stranka traži sanaciju štete na spomenicima u Počitelju

0
271

Naša stranka traži sanaciju štete na spomenicima u Počitelju, smatrajući da se ‘loš odnos vlasti prema kulturnim dobrima u državi očituje i prema Počitelju, kao jednom od najznačajnijih nacionalnih spomenika’.

– Kula Gavrankapetanovića i Pašina tabija već duže vrijeme su u lošem stanju, zbog neodržavanja i vandalskih napada, iako je Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika upozorila nadležne institucije na alarmantno loše stanje kulturnih spomenika u Počitelju, zbog čega je također ugrožena sigurnost stanovnika i posjetilaca – navodi se u saopćenju te stranke.

Dodaje se da je Naša stranka preko zastupnika u Federalnom parlamentu Dennisa Gratza, početkom prošlog mjeseca uputila pitanje Vladi Federacije BiH o finansijskom izdvajanju za zaštitu spomenika.

– Čini se da naša država i oni koji njome upravljaju zaboravljaju da je Bosna i Hercegovina potpisnica Konvencije o zaštiti svjetske kulturne i prirodne baštine i time se obavezala da je odgovorna te dužna implementirati odrednice Konvencije – saopćeno je iz Naše stranke.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here