Naša posla: Zakon o visokom obrazovanju TK na Ustavnom Sudu BiH

1
735

Da na Univerzitetu u Tuzli nikad nije dosadno (posebno od septembra 2016. godine kada su donesene Izmjene Zakona koje su omogućile i dovele do smjene nepodobnih i neposlušnih članova Senata i dekana), pokazuju i zadnja dešavanja, kada se navrat-nanos, po ubrzanoj proceduri (kako je to već uobičajeno u našoj nam dragoj BiH), mijenja Statut Univerziteta.  Navodno, zbog usklađivanja sa Zakonom o visokom obrazovanju TK – Zakonom, koji se, kako saznajemo, trenutno nalazi na Ustavnom sudu BiH zbog preispitivanja o usklađenosti sa Ustavom BiH i Okvirnim zakonom o visokom obazovanju BiH.

Komisija za pisanje novog Statuta, istina, jeste formirana skoro prije godinu dana, ali je za raspravu o Nacrtu Statuta ostavljeno fakultetima tri dana, da u formi amandmana daju svoje prijedloge. I kako opet saznajemo, većina prijedloga sa fakulteta od strane Komisije je glatko odbijena, i to bez ikakvog obrazloženja.

Pitanje je, zašto se radi na brzinu novi Statut prema Zakonu koji se nalazi na Ustavnom sudu? Bilo bi valjda logično da se sačeka ishod i odluka Ustavnog suda. Ili se žuri da se još nešto proturi i ulovi u mutnom!?

Da podsjetimo, radi se:
– O Zakonu, o kojem se Zakonodavno pravna komisija Skupštine TK- a na Zahtjev Ustavnog suda već očitovala i potvrdila da pomenuti Zakon izlazi iz Okvirnog zakona o obrazovanju BiH.
– O Zakonu, čijom primjenom su se u samo 10 dana (5.9.-14.9.2016.), desile dramatične promjene na Univerzitetu u Tuzli u potpuno nedemokratskim i neakademskim procedurama, koje su iz temelja promijenile sliku i strukturu rukovodećeg kadra na Univerzitetu i nanijele ogromnu štetu ugledu Univerziteta, ali i profesorima koji su bili direktni akteri svega.
– O Izmjenama Zakona kojima se smjenilo 70 ljudi u roku 48 sati.

Ostavljamo čitaocima da sami donesu zaključak o tome šta se i kako radi(lo).

Najvažnije promjene u Zakonu o visokom obrazovanju TK u odnosu na prethodni:

-Potpuna politizacija Univerziteta i potpuno gubljenje autonomije Univerziteta, koja se ogleda u načinu izbora i imenovanja rukovodećih lica (nova procedura izbora i imenovanja uključuju obaveznu saglasnost Vlade, bez koje ne može biti imenovan rektor), te saglasnost rektora za imenovanje dekana. U praksi to znači da niko ne može biti imenovan bez obzira što je prethodno izabran u regularnoj proceduri od strane odgovarajućeg organa Univerziteta – Senata ili Naučno-nastavnog vijeća fakulteta.

-Dalje, gubljenje akademskih sloboda u pogledu rješavanja akademskih pitanja (naučno-nastavni proces – potpuno regulisan način organiziranja ispita, silabusa, načina ispitivanja i sl, naučno-istraživačka djelatnost, izbori u naučno-nastavna i saradnička zvanja, i sl.).

-Sastav Upravnog odbora (UO) se mijenja i od ukupno 9 članova od kojih predsjednika i četiri člana (ukupno 5) imenuje Vlada kao osnivač, Senat Univerziteta sada imenuje tri člana, a deveti član je iz reda studenata kojeg imenuje Studentska unija Univerziteta.

-Statut Univerziteta, kao najvažniji pravni akt, koji donosi Senat, ali ponovo uz prethodno pribavljeno mišljenje UO, Ministarstva i prethodnu saglasnost Vlade.

-Sastav Senata je izmijenjen i sada u Senatu ima predstavnik tržišta rada, sa pravom glasa, kojeg imenuje Vlada (a Senat je najviše akademsko tijelo).

-Način glasanja na Senatu: uvodi se prosta većina od ukupnog broja prisutnih na datoj sjednici umjesto što je ranije bilo većina od ukupnog broja članova Senata ili NNV. U praksi to znači da rektora može izabrati 8 ljudi.

Pametnom dosta. (rp)

Download PDF

1 komentar

  1. Pametnima je mozda dosta, ali nama, nepametnima, nije nikad dosta detalja….zasto se brani institucija koja to ne zasluzuje ? Sta je to iznjedrila tzv. akademska zajednica ove vukojebine, a da je relevantno u bilo kakvim okvirima ? Apsolutno NISTA….a koliko profesori i samozvani doktori nauke za koju je dovoljno uplatiti par tisucica ojra i zaodjenuti se istom, koliko drze do svog igleda i casti – govori i ovo – na promociji novopecenih doktora nauka ad2015 tadasnji desetar kantona , BG, napao je rektora i dekane jer nisu prepoznali korist od privatnih visokoskolskih ustanova i pritom ih naruzio k’o sto uciteljica ruzi prvacice….a iz prva dva reda amfiteatra samo odjekuje tisina, niko ni mukajet jer je vazda bolje sutiti i uzivati u stecenim pozicijama…..yebes cast i emocije, bitna je vlast, bitne su pozicije

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here