Naređena istraga protiv Clintonovih

0
172
Former President Bill Clinton applauds as his wife, Democratic presidential candidate Hillary Clinton speaks in New York, Wednesday, Nov. 9, 2016, where she conceded her defeat to Republican Donald Trump after the hard-fought presidential election. (AP Photo/Matt Rourke)

Iz američkog ministarstva pravde su kazali da su zatražili od tužilaca da istraže humanitarnu fondaciju bračnog para Clinton i sporazum o prodaji kompanije Uranium One ruskom Rosatomu.

Ministar pravde Jeff Sessions je rekao da će biti pokrenuta istraga o “određenim pitanjima” u Fondaciji Clinton i prodaji firme Uranium One Rusima, izvještava BBC.

Sessions je ovaj potez opisao u odgovoru na pismo Republikanaca u Kongresu.

Demokrati su istragu o Uranium One nazvali “ogromnom diverzijom” od istraga koje okružuju Donalda Trumpa i njegove saradnike.

Uranium One, kanadsku rudarsku firmu koja je posjedovala petinu američkih zaliha uranija, kupila je 2010. godine ruska državna kompanija Rosatom.

Američko ministarstvo vanjskih poslova, pod tadašnjom državnom sekretarkom Hillary Clinton, pomoglo je u odobravanju ovog sporazuma iz 2010. godine, zajedno s bivšim predsjednikom Barackom Obamom.

Republikanci tvrde da je ministarstvo vanjskih poslova odobrilo ovaj sporazum nakon što je humanitarna fondacija Billa Clintona primila donaciju u iznosu od 145 miliona dolara.

Neke od tih doprinosa Clintonovi nisu javno obznanili, unatoč njihovom obećanju da će javno imenovati sve donatore, navodi New York Times.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here