Nakon neosnovanog hapšenja iz Izraela u Tursku se vraća Ebru Ozkan

0
258

Glasnogovornik ureda turskog predsjednika Ibrahim Kalin saopćio je kako se turska državljanka Ebru Ozkan vraća u Tursku nakon što je uhapšena, pa puštena na uvjetnu slobodu u Izraelu, javlja Anadolu Agency (AA).

“Naša sestra Ebru Ozkan se vraća u Tursku nakon što je neosnovano uhapšena u Izraelu. Naš predsjednik Erdogan je lično telefonom razgovarao s njom i poželio joj sreću pri povratku kući. Čestitamo joj na hrabrosti koju je pokazala tokom cijelog tog procesa“, poručio je Kalin na Twitteru.

Turska državljanka Ebru Ozkan puštena je sinoć iz izraelskog zatvora nakon što je vojni sud te zemlje donio odluku o uvjetnom puštanju na slobodu.

I advokat odbrane Omar Khamaysa najavio je da bi Ozkan već večeras mogla stići u Tursku.

Ozkan je uhapšena 11. juna na aerodromu “Ben Gurion“ u Tel Avivu i izraelske vlasti je terete za veze s terorističkim organizacijama.

Izraelski vojni sud Ofer u srijedu je održao ročište na kojem je 27-godišnja Turkinja dala iskaz, a nedugo zatim je puštena iz zatvora HaSharon. Privremeno su joj oduzete putne isprave.

Turske vlasti iz Ankare su se ranije žalile na hapšenje Ozkan i zatražile adekvatnu provedbu istrage i sudskog postupka.

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here