Nakon Kongresa, u SDP-u TK-a najavljuju istupanja iz stranke

1
240

Nakon Kongresa SDP-a BiH, na kojem su izabrani novi članovi Glavnog odbora i usvojene izmjene statuta, pojedini istaknuti članovi SDP-a Tuzlanskog kantona su istupili i najavljuju istupanje iz ove stranke, jer su nezadovoljni procesom izbora u Glavni odbora tvrdeći da je sve bilo izrežirano. Međutim, Gradska organizacija SDP Tuzla i gradonačelnik Jasmin Imamović, koji su dobili najveći broj članova u Glavnom odboru, kažu da je sve bilo regularno i da je pobijedila demokratija.

Tomo Vidović više nije član SDP-a. Istupio je iz stranke jer nije izabran u Glavni odbor i nakon što amandmani na statut, koje je predložio u ime većine Kantonalnog odbora SDP-a Tuzla, nisu usvojeni na Kongresu.

– Istupam iz SDP-a BiH. Naveo sam detaljno razloge zbog čega to činim. Okvalifikovan sam kao aktivna poražena struja, s najboljim namjerama da sačuvam dignitet, političku vjerodostojnost i odgovornost svakog člana i članice SDP-a BiH – kaže Vidović.

No, činjenica je da je u Glavni odbor SDP-a BiH iz Tuzlanskog kantona izabrana većina kadrova bliskih gradonačelniku Imamoviću i predsjedniku Nerminu Nikšiću, dok je osim Envera Bijedića i Edina Delića izabran neznatan broj njima bliskih kadrova. Zbog brojnih, kako kaže, neregularnosti na Kongresu, Delić napušta Glavni odbor, Bijedić najavljuje jači otpor vrhu stranke, a Imamović hvali usvojene izmjene statuta koje će omogućiti decentralizaciju stranke i smanjenje ovlasti Kantonalnog odbora.

– Mi iz svih drugih općina smo bačeni na patos, dat je kontrolni paket dionica Imamoviću i Hadžiću, kako će oni voditi tu organizaciju ne znam, ali ne mogu biti dio tog tima – ističe Edin Delić, načelnik Općine Lukavac (SDPBiH).

– Ako budemo natjerani ili isključeni iz SDP-a zato što mislimo drugačije, neki ljudi će se možda i prestati baviti politikom, a neki će pokušati svoj angažman tražiti kroz neki novi politički subjekt – poručuje Bijedić.

Sve bi se moglo reflektirati i na konstituisanje kantonalne vlasti. Najmanje dva zastupnika u Klubu SDP-a u Skuštini TK-a bi mogla podržati blok SDA-a koji, na taj način, bez problema može formirati Vladu. Također, četiri federalna i jedan državni zastupnik bi mogli istupiti iz Kluba SDP-a.(ftv,tl)

Download PDF

1 komentar

  1. Napudtite sdp ostavite ga u tuzli ovom idiotu imamovicu i to vam je garancija da ga uskoro ovdje nece biti.crvena tuzla koje je to sranje.sarajlije podmetnule kretena za nacelnika i zavrsili s tuzlom.zar bas niko ne vidi kakvo je zlo imamovic

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here