Najavljen dolazak demonstranata na Vučićev press

0
244

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić obratit će se u danas javnosti povodom sinoćnjeg ulaska demonstranata u zgradu Radio televizije Srbije (RTS) i pokušaja oporbenih čelnika i organizatora demonstranata da u programu javnog RTV- servisa priopće zahtjeve sudionika prosvjednih mimohoda “1 od 5 miliona” koji već tri mjeseca u Beogradu i u desecima gradova Srbije traže slobodu medija i ostavku šefa države.

Ušli u zgradu RTS-a, zahtijevali ostavke

Podsjetimo, sinoć je, tokom 15. po redu protesta “1 od pet miliona” u Beogradu skupina demonstranata predvođena vođom Pokreta “Dveri” Boškom Obradovićem i jednim od osnivača Saveza za Srbiju Draganom Đilasom ušla u zgradu Radio-televizije Srbije (RTS), zahtijevajući da “vrate RTS narodu” i da se izravno uključe u program.

Potom su u zgradu RTS-a oko 21:30 sati ušli i policija i žandarmerija MUP-a Srbije. Nakon pregovora specijalci su krenuli iznositi demonstrante iz zgrade.

Ali hiljade građana ostale su ispred zgrade RTS-a vičući “Uhapsite Vučića”, “Ostavke, ostavke!”, “Ustanak, ustanak” i “Ustaše, ustaše!”.

Prosvjednici su policiji vikali “Za koga radite”, “Skinite šljemove”, ali su u jednom trenutku počeli i vikati “Av, av, av” i policajcima govoriti da su psi.

“Ako je Aleksandar Vučić zakazao konferenciju za medije sutra u 12 sati, red je da mi budemo tamo”

Prije nego što su se razišli, okupljenima se okupio Boško Obradović, jedan od lidera Saveza za Srbiju. Najavio je dolazak demonstranata ispred predsjedništava Srbije sutra u 12 sati, za kada je Vučić najavio svoju pressicu.

– Dobri ljudi koji ste danas pokazali veliku hrabrost, dopustite da vas pozdravim u ime predstavnika opozicije i organizatora protesta. Kao što smo vas obavijestili, Dragan Bujošević je ušao u zgradu RTS-a prije više od pola sata. Bilo je najavljeno njegovo obraćanje u okviru Dnevnika 3 RTS-a, ali onda se desilo ono što nam se već 7 godina dešava pod novom vlašću. Sve je stopirano i rečeno je da će se obratiti ON sutra u 12 sati, rekao je Boško Obradović, jedan od lidera Saveza za Srbiju govoreći o Vučiću.

– Draganu Bujoševiću je zabranjeno da se obrati i objasni zašto nije dozvolio više od 3 mjeseca da se nijedan od organizatora protesta “1 od 5 miliona” ne obrati na RTS-u, rekao je.

Poručio je potom kako je Bujošević produžena Vučićeva ruka.

– Dragan Bujošević je samo produžena ruka najvećeg diktatora u povijesti Srbije. Ako je Aleksandar Vučić zakazao konferenciju za medije sutra u 12 sati, red je da mi budemo tamo, rekao je i pozvao cijeli Beograd i cijelu Srbiju da im se pridruži i bude na Vučićevoj pressici.

Poručio je i kako će se sinoćnji događaji ispred i u RTS-u ponoviti ako neko od organizatora ne bude gost Dnevnika.

– Vidimo se sutra ispred predsjedništva u pet do 12 i tražimo ostavku Vučića, zaključio je, a okupljeni su skandirali “Gotov je, gotov je”.

Nedugo potom demonstranti su se mirno razišli, a ispred zgrade RTS-a je ostalo nekoliko policajaca.

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here