Nacrt budžeta FBiH za 2018. godinu blizu tri milijarde KM

0
237

Delegati Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine prihvatili su na vanrednoj sjednici Nacrt budžeta Federacije BiH za 2018. godinu u iznosu 2.875.051.837 KM, koji je na jučerašnjoj sjednici prihvatio i Predstavnički dom Parlamenta FBiH.

U odnosu na ovogodišnji, budžet za 2018. godinu povećan je za 127,4 miliona KM.

Federalni premijer Fadil Novalić delegatima je kazao da je Vlada FBiH finansiranju budžeta za 2018. godinu pristupila oprezno i konzervativno, te je finansiranje najvećim dijelom bazirala na domaće izvore, prvenstveno obveznice koje su planirane u iznosu od 150 miliona KM.

Naglasio je da je budžet za narednu godinu kvalitetan i realan.

“Od iznosa se vrši refinansiranje 120 miliona KM obveznica koje nam dospijevaju u toku 2018. godine. Planirana je prodaja potraživanja u iznosu od 60 miliona KM i emisija trezorskih zapisa u iznosu od 360 miliona KM. Kod trezorskih zapisa, također, radi se o refinansiranju dospjelih obaveza i nema povećanja neto duga po ovom osnovu u odnosu na 2017. godinu”, naglasio je Novalić.

Vanjsko zaduživanje planirano je u iznosu od 43 miliona KM i najvećim dijelom se odnosi na doznačavanje sredstava od Svjetske banke.

“Finansijska stabilnost budžeta je jedan od nultih prioriteta Vlade FBiH, a dokaz tome je i činjenica da je Vlada u potpunosti sanirala akumulirani deficit budžeta koji smo zatekli u iznosu od 175 miliona KM te planiramo izmiriti i obaveze prema poljoprivrednicima koji nisu bile ni evidentirane odnosno nisu uopšte bile u finansijskim izvještajima”, poručio je Novalić.

Kaže da se odgovorna fiskalna politika koju provodi Vlada FBiH ogleda u konstantnom umanjenju vanjskog, ali i unutrašnjeg duga Federacije BiH obzirom da se zadnjih godina vrši značajno veći servis duga nego što se zadužuje.

“To se može vidjeti i u Nacrtu budžeta za 2018. godinu gdje se planira servis duga zajedno s kamatama u iznosu od 1241,3 miliona KM dok je zaduživanje, domaće i vanjsko planirano u iznosu od 613,33, dakle u duplo manjem iznosu”, ukazao je Novalić.

Zbog pozitivnih pomaka u namjenskoj industriji, istaknuo je da Vlada namjerava nastaviti finansirati razvojne projekte u ovom području u iznosu od četiri miliona KM, kao i 2,3 miliona KM za Trajni revolving fond Federalnog ministarstva energije, industrije i rudarstva koji je uspostavljen pri Union banci.

Da bi bio poboljšan položaj mladih Vlada FBiH planira putem Union banke formirati posebnu kreditnu liniju s kamatnim stopama maksimalno do tri posto, koja će biti usmjerena za rješavanje stambenog pitanja mlađih kategorija stanovništva.

Delegat Kluba Hrvata u Domu naroda PFBiH Edim Fejzić je kazao da se Bosansko-podrinjski kanton, koji je u teškoj finansijskoj krizi, nada da će Vlada FBiH prepoznati njihove probleme i pomoći im kroz budžet za 2018. godinu

“Nacrtom budžeta je planirana gradnja brze ceste Sarajevo-Goražde i nadam se da će ta trasa doživjeti svjetlo dana i da će Sarajlije i Goraždani biti bliže – naveo je Fejzić.

Delegat Kluba Srba u Domu naroda PFBiH Slaviša Šućur je poručio da se budžetom za narednu godinu mora voditi računa o politici koja će se baviti izjednačavanjem kantona.

Istakao je da su velike razlike u razvijenosti kantona evidentne.

– Prema Nacrtu budžeta nisu ispunjene zakonske obaveze prema, naprimjer poljoprivredi – dodao je Šućur.

Delegat Kluba Bošnjaka Fuad Hadžimehmedovć je također ukazao na potrebu ravnomjernog razvoja kantona.

Delegati su prihvatili i Nacrt zakona o izvršavanju budžeta Federacije BiH za 2018. godinu.(f,tl)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here