Na Tjentištu otvorena rekonstruisana spomen-kuća bitke na Sutjesci

1
152

Rekonstruisana spomen kuća bitke na Sutjesci „Panorama“ danas je otvorena na Tjentištu.

U obnovu tog objekta koji je pretrpio velika oštećenja tokom proteklog rata, uloženo je oko 100.000 KM, a projekat su realizirali Zavod za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog naslijeđa Republike Srpske (RS) i Nacionalni park Sutjeska.

Po riječima Dejana Pavliovića direktora Nacionalnog parka, dugo vremena radilo se na obnovi zidnih fresaka

– Obnova 13 fresaka čiji je autor umjetnik Krsto Hegedušić trajala je šest mjeseci. Riječ je o vrijednom projektu ali NP Sutjeska nije imao nikakvih troškova zahvaljujući Zavodu i činjenici da je na restauraciji radila uposlenica Vanja Šotra. Ova kuća u podrumu ima i bioskopsku salu koja je zapaljena, a u narednom periodu ćemo probati da je obnovimo. U toku je obnova i Muzeja Bitke na Sutjesci, koji će biti otvoren iduće godine, na dan bitke. Biće to sigurno najbolji muzej u bivšoj Jugoslaviji, sa izuzetnom kolekcijom – kazao je Pavlović.

Vanja Šotra Dursun, konzervator i restaurator koja je najviše radila na obnovi, prezadovoljna je urađenim.

– Međutim, na „Panorami“ predstoji još posla. Potrebno je sanirati krovni pokrivač i prozore, te prikupljati sredstva za prostor ispred objekta, jer ima vlage i u temeljima – kazala je ona.

U okviru rekonstrukcije objekta koji je tim projektom zaštićen od daljnjeg propadanja, ojačana je glavna konstrukcija objekta, saniran krov te rekonstruisani unutrašnji zidovi s motivima Narodnooslobodilačke borbe (NOB).

Spomen-kuća na Tjentištu čiji je autor Ranko Radović iz Beograda, izgrađena je 1971. godine u sklopu Nacionalnog parka “Sutjeska”. Posvećena je bitci na Sutjesci koju su partizani 1943. godine vodili protiv okupatorskih njemačkih snaga. Dio je spomen-kompleksa na Tjentištu. (Fena)

1 komentar

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here