Na području Zvornika oduzeti cigarete i duhan

0
307

Ovlašteni službenici Uprave za indirektno oporezivanje oduzeli su na području Zvornika veću količinu cigareta i duhana. Ovi proizvodi, čija se tržišna vrijednost procjenjuje na 60.000 KM, trebali su biti prodani na crnom tržištu i nisu bili obilježeni akciznim markicama koje izdaje UIO.


Službenici Grupe za sprečavanje krijumčarenja i prekršaja iz Regionalnog centra UIO-a u Tuzli su na osnovu višemjesečnog operativnog rada došli do saznanja o više lokacija i putničkih vozila na području Zvornika na kojima se vrši skladištenje i daljnja nelegalna distribucija cigareta u BiH. Radi se o duhanskim prerađevinama porijeklom iz susjednih zemalja. U aktivnostima provedenim na terenu korištena su stečena iskustva i oprema koju je donirala Vlada SAD-a putem programa EXBS. Tom prilikom je pronađeno i privremeno oduzeto 10.910 paklica raznih cigareta koje su obilježene stranim akciznim markicama, kao i 56,5 kilograma duhana.

Četiri fizička lica se sumnjiče za nezakonitu prodaju akciznih proizvoda, a shodno odredbama Zakona o carinskim prekršajima BiH protiv njih će biti podneseni zahtjevi za pokretanje prekršajnog postupka pred nadležnim sudom.

Grupa za sprečavanje krijumčarenja i prekršaja u regionalnom centru UIO-a u Tuzli, uključujući i ovu akciju, u ovoj godini ukupno je oduzela 2.074,5 kg rezanog duhana, 685 kg duhana u listu, 16.553 paklice cigareta, 55.365 komada ručno punjenih cigareta i 2 mašine za rezanje duhana.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here