Na katoličkom groblju Borić obilježen blagdan Svi sveti (Foto)

0
582

Brojni građani Tuzle katoličke vjeroispovijesti danas su izgovaranjem molitvi, paljenjem svijeća i polaganjem cvijeća na vječnim počivalištima svojih najmilijih na katoličkom groblju Borić obilježili blagdan Svi sveti.

Katolička crkva na ovaj dan se prisjeća svih sveteca, kako onih koji su već kanonizirani, tako i onih koji to još nisu.

Jedan od najznačajnijih katoličkih blagdana ima blizu 1.200 godina dugu tradiciju, a prema riječima tuzlanskog gvardijana fra. Marija Divkovića, crkva i kršćani kroz jedan dan proslavljaju sve one koji nisu uzneseni na oltar svetosti.

“Mnogo je naših koji su kroz historiju umrli, živjeli su svetim životom, ali ih Crkva nije proglasila svetim. Upravo zbog takvih ljudi koji su bili spremni žrtvovati sebe zbog drugog čovjeka te žrtvovati sebe da naslijede Isusa Krista, Crkva je odabrala jedan dan u toku godine za proslavu sve njihove zasluge, što su doprinijeli braći ljudima i Bogu”, rekao je Divković.

Obilazak grobova prilika je svakom vjerniku da zastane i sagleda šta je smisao njegovog života.

To je prilika, navodi Divković, da se zapitamo kako proživljavamo godine svog života. Je li one idu na služenje Bogu i braći ljudima ili često uviđamo da nešto u svojim životima možemo izmijeniti.

“Upravo su nadgrobni spomenici opomena svima nama da naš život završava na zemlji, međutim, sa smrću nije kraj. Smrt je prilaz u jedno ljepše i bolje kraljevstvo. Danas je prilika svakome od nas da se opametimo, ostavimo se svojih zloba i grijeha i da jednostavno prigrlimo onu zapovijed ljubavi koju nam je rekao Bog. Ljubav prema Bogu i ljubav prema čovjeku”, naglasio je tuzlanski gvardijan. (Klix, foto: TL)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here