N/FS BiH okrivio NS Federacije, pljušte ostavke, sudija Bajraktarević nagrađen novim delegiranjem

0
201

Nogometni/Fudbalski savez Bosne i Hercegovine (N/FS BiH) objavio je danas saopštenje za javnost u kojem je istaknuto da žale zbog dešavanja na utakmici 17. kola Prve lige Federacije BiH u kojoj je Velež pod sumnjivim okolnostima poražen u Goraždu, rezultatom 0:1.

“N/FS BiH izražava iskreno žaljenje zbog dešavanja na utakmici 17. kola Prve lige FBiH: FK Goražde-FK Velež, i ujedno ističe da je Nogometni savez Federacije BiH isključivo i jedino nadležan i odgovoran za organizaciju i vođenje svih segmenata takmičenja u Prvoj ligi, uključujući i segment suđenja. Komitet za sudije i suđenje N/FS BiH nije ni na koji način učestvovao u delegiranju sudija niti u analizi suđenja nakon završene utakmice, te tako ni N/FS BiH ne može biti odgovoran za posljedice izazvane odlukama odgovarajućih komisija NS Federacije. Komisija za suce i suđenje NS Federacije BiH je jedina koja je odgovorna za rješavanje pitanja vezanih za suđenje na pomenutoj utakmici. N/FS BiH ističe da bi ovakvih problema bilo mnogo manje kada bi postojao bar minimum saradnje i uvažavanja između nadležnih komiteta/komisija N/FS BiH i NS Federacije”, istakli su danas iz N/FS BiH, prenosi Anadolu Agency (AA).

Na nekolicini video-snimaka s utakmice Goražde-Velež očigledno su viđene brojne greške sudija predvođenih glavnim arbitrom Kenanom Bajraktarevićem iz Oršaja. I sve su bile na štetu popularnih “rođenih”. I pored toga dobio je prolaznu ocjenu službenih lica utakmice. I NS Federacije BiH suđenje Bajraktarevića i njegovih asistenata Marija Grgića i Filipa Jurića nagradio je prolaznom ocjenom optuživši medije za “pritisak”.

“Komisija za suce i suđenje NS FBiH zaključuje da je uprkos ogromnom medijskom pritisku izvršila potpuno objektivan pregled cijelog toka utakmice, te da na osnovu svega navedenog suđenje nije uticalo na rezultat i konačan ishod utakmice, ali da su postojale greške s mogućnostima za poboljšanje suđenja”, istaknuto je nakon sjednice spomenute Komisije entitetskog NS FBiH.

Nedim Selimotić, predsjednik Sudijske komisije NS FBiH, podnio je ostavku, jer je na jučerašnjoj sjednici na kojoj se odlučivalo o više nego očigledno lošem suđenju prošlog vikenda u Goraždu, preglasan od ostalih članova komisije.

Ostavku u NS FBiH podnio je i nogometni instruktor Željko Drlje, koju je obrazložio riječima “odustajem od vršenja dužnosti posmatrača suđenja u Prvoj ligi FBiH, jer Komisija ne radi po pravila nogometne igre”.

Komisija za suce i suđenje NS FBiH sudiju Bajraktareviću delegirala je za četvrtog arbitra meča 18. kola entitetske Prve lige koju će u subotu, 16. marta, u Gračanici igrati Bratstvo i Rudar iz Kaknja. To znači da i pored javno izrečenog mišljenja brojnih fudbalskih stručnjaka u BiH “sramno suđenje u Goraždu” apsolutno nije sankcionisano.

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here