Muzej iluzija u Beogradu: Svet optičkih varki, testiranja uma i čula

0
771

Nova muzejska atrakcija, koja, osim dece, privlači i starije generacije od nedavno je dostupna i u glavnom gradu Srbije, a reč je o Muzeju iluzija u kome posetioci mogu da zavire u svet fascinantnih optičkih varki i testiraju svoja čula, piše Anadolu Agency (AA).

Reč je o međunarodnom brendu, koji već postoji u Zagrebu, Zadru, Beču, Ljubljani i Omanu, a Beograd je postao šesti u svetu koji ima ovaj muzej sa zabavno-obrazovnim karakterom.

Beograd, Srbija – 01. juli 2018: Nova muzejska atrakcija, koja osim dece, privlači i starije generacije od nedavno je dostupna i u glavnom gradu Srbije, a reč je o Muzeju iluzija u kome posetioci mogu da zavire u svet fascinantnih optičkih varki i testiraju svoja čula. ( Filip Stevanovic – Anadolu Agency )

Ova atrakcija se prostire na dva sprata, ima više od 70 eksponata, među kojima je možda i najpopularnija prostorija beskonačnih ogledala – “Infinity room”, gde posetioci mogu da se fotografišu iz bezbroj uglova, kaže u razgovoru za Anadolu Agency Dejana Dimov iz Muzeja.

“Što se tiče ovog prvog sprata, tu su negde najinteresantnije iluzija sa ogledalima i kriva soba, kao i Ames soba gde jedna osoba postaje džin, druga patuljak. Što se tiče drugog sprata, tu definitivno najatraktivniji eksponati su opet prostorija sa ogledalima – Infinity room i Vorteks tunel, koji je deci najzanimljiviji”, navodi Dimov.

U Vorteks tunelu posetilac, pod uticajem igre svetlosti i tame, gubi osećaj za ravnotežu i sposobnost da pređe veoma kratku putanju bez posrtanja. Osim soba sa ogledalima i sobe koja menja percepciju veličine, tu su i gramofoni koji hipnotišu.

Moguće je i igranje karata sa “sopstvenim klonovima”, izvrtanje naopačke, hodanje po krivoj sobi i razgledanje hologramskih likova dece i životinja koje zaista izgledaju stvarno.

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here