Mujkanović: Sindikat nogometaša me zanima koliko i lanjski snijeg!

0
394

Čelnici Slobode jučer su na početku priprema za narednu sezonu izjavili da je tuzlanski klub dobio licencu za nastup u Premijer ligi BiH.

Senad Mujkanović (Foto: Miro Petović)

Navodno su Tuzlaci još u petak izmirili dugovanja prema četvorici igrača (Kostić, Fatić, Mehidić, Govedarica), čime su ispoštovali rok drugostepene komisije za licenciranje NS BiH.

– Imali smo sa Savezom žestoke razgovore i sukobe. Mi smo tvrdili da sporazumi igrača s klubom nisu validni dokumenti, u Savezu su najprije tvrdili da jesu, pa da nisu, pa su sad rekli da ipak važe sporazumi. Možete zamisliti dokle je išlo da se uključio predsjednik NS BiH Elvedin Begić koji je zvao gradonačelnika Tuzle rekavši da se moraju poštovati sporazumi. Nevezano jesu li ovjereni ili nisu, mada Pravilnik o licenciranju jasno kaže da je validno samo ono što je ovjereno u Savezu. U tom smislu, napravili smo neki kompromis i platili smo dio koji smo zajednički ocijenili realnim potraživanjima – izjavio je predsjednik UO Slobode, Senad Mujkanović.

Mada nije rekao koliko je klub uplatio novaca na račun Saveza za spomenutu četvoricu igrača, Fena saznaje da se radi o 75.000 maraka, dok su igrači tvrdili da se radi o sumi oko 120.000 maraka. Po svemu sudeći, Grad Tuzla je sudjelovao u podmirenju duga, u okviru tranši koje se mjesečno iz budžeta doznačuju klubu iz Rudarske 2.

Mujkanović kaže kako očekuje da Savez biti dosljedan u primjeni svojih pravila i za neke naredne slučajeve, poput sporazuma koji Sloboda ima sa Asimom Zecom, igračem koji je najavio odlazak u Željezničar.

– Prema tom aktu, Zec je prihvatio i potpisao sporazum prema kojem će produžiti ugovor s našim klubom. Isti je sporazum kao i oni na temelju kojim smo natjerani da isplatimo dugovanja prema Kostiću, Fatiću, Mehidiću i Govedarici da bismo dobili licencu. Dostavit ćemo ga Savezu i pitati moze li Zec sada igrati za drugi klub ili ne? Da vidimo ima li Savez dva aršina, jedan prema advokatima nogometaša, a drugi prema klubovima – navodi predsjednik Slobode.

U pojedinim medijima objavljeno je reagiranje Samostalnog sindikata nogometaša u kojem traži da se Slobodi oduzme licenca, jer do 9. juna nisu izmirene obaveze prema četvorici bivših igrača „crveno-crnih“.

– Kad je riječ o samostalnom sindikatu nogometaša, o kojem se u posljednje vrijeme mnogo priča, oni me i osobno i kao predsjednika kluba, zanimaju koliko i lanjski snijeg. Njihove izjave po portalima uopće mi nisu zanimljive. Oni kao sindikat mogu postojati, imaju pravo dati mišljenje, ali drugo je pitanje koliko je ono validno – ističe Mujkanović.

Tvrdi da spomenuti sindikat vrši pritisak na organe Saveza, ali Sloboda neće sjediti skrštenih ruku.

– Otišle su tužbe protiv igrača koji su napustili klub, a uslijedit će i nove. Neki igrači moraju vratiti novac, jer su ga odnijeli, a nisu odigrali što su po ugovoru morali. Tako da ćemo tražiti zaštitu da se ne mogu registrirati za druge klubove dok traje sudski postupak. Slično ćemo uzvratiti kao prema nama za dobijanje licence. Sve ćemo učiniti da zaštitimo klub, to je moja obaveza. Ne mogu dopustiti da nam se odnose novci i da se ljudi ponašaju kao protekla garnitura UO kada su igrači s Tušnja odlazili kada su htjeli. U historiji Slobode to se nikada nije događalo i nećemo dozvoliti da to prođe nekažnjeno ni ovaj put. Poduzet ćemo sve zakonske mjere da Slobodu zaštitimo od takvih pojava i takvih likova – zaključio je Mujkanović. (Miroslav Petrović, FENA)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here