MMF odobrio drugu tranšu kredita, BiH dobila novih 145 miliona KM

0
234

Izvršni odbor Međunarodnog monetarnog fonda na sjednici koja je održana danas u Vašingtonu donio je odluku o isplati druge tranše proširenog aranžmana s BiH.

Dosad je u okviru aranžmana između BiH i MMF-a isplaćena prva tranša od oko 150 miliona maraka, a ukupna vrijednost kreditnog programa je oko 1,1 milijardu maraka. Druga tranša iznosi 155 miliona maraka, a po uhodanom ključu dvije trećine novca pripadaju FBiH, a jedna trećina RS.

Željka Cvijanović, predsjednica Vlade RS, juče je u Vašingtonu uoči sjednice razgovarala sa zamjenikom izvršnog direktora u Međunarodnom monetarnom fondu Ričardom Dornbošem.

Kako je saopšteno iz Biroa Vlade RS, Dornboš je pozdravio doprinos koji je pružila Vlada na sprovođenju reformi i mjera definisanih Reformskom agendom i u pismu namjere MMF-u.

“Sagovornici su ocijenili da se Vlada RS pridržava dinamike u sprovođenju mjera preuzetih iz Reformske agende, a tome u prilog ide i podatak da je od 78 predviđenih mjera većina njih realizovana i da je u toku realizacija preostalih”, saopšteno je.

Ovom prilikom, dalje je istaknuto, razgovarano je i o stanju u oblasti javnih finansija i navedeno da aktivnosti koje se sprovode doprinose stabilizaciji i prevazilaženju izazova u ovoj oblasti.

Kako je ranije rekao Denis Zvizdić, predsjedavajući Savjeta ministara BiH, novo pismo namjere, koje je poslano nakon usvajanja seta zakona o akcizama, ostalo je potpuno identično, osim što su promijenjeni određeni rokovi i dio prethodnih mjera pretvoren u strukturne mjere. On je objasnio da je u međuvremenu BiH ispunila dio mjera kako je to dogovoreno i definisano u dopunskom pismu namjere.

“Jedna od tih mjera je set zakona o akcizama, a druga, koja je bila prethodna mjera, Zakon o osiguranju depozita, postala je strukturna mjera”, rekao je Zvizdić i dodao da bi ovim bila završena legislativna reforma bankarskog sektora. (N.N.)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here