Mjesta tuge: Svi putevi vode ka Njemačkoj (Foto)

1
437

Ako izuzmemo sahrane, odnosno, dženaze, trenutno su najtužnija mjesta u državi autobuski kolodvori.

Fotosi nisu današnji, ali se mogu vidjeti svakog dana. Po nekoliko autobusa odvozi mlade iz zemlje. Svi putevi, reklo bi se, vode ka Njemačkoj.

Oproštaji, mahanje, suze…Odlaze stariji, ali je među putnicima mnogo više mladih. I svaki taj odlazak kao da je nezacjeljiva rana na tijelu napaćene Bosne i Hercegovine.

I dok se političari nadmudruju ko će s kim u koaliciju, ko će biti vlast, koliko će ko dobiti ministarskih mjesta za dobro plaćene, ali u našem slučaju potpuno besmislene fotelje, dok se hrpe novca bacaju na ukrašavanje gradova i stvaranje iluzije raskoši i dobrog života, mladost i pamet zemlje odlazi tamo gdje sunce tuđeg neba ne grije kao ovdašnje, ali gdje se bolje, sigurnije i bogatije živi.

Svakog dana po nekoliko autobusa odlazi iz Tuzle. Možemo samo zamisliti koliko i iz drugih gradova i mjesta. Vulkani suza, oproštaji, rastanci, obećanja, nade…

Još malo, ostate će Bosna ponosna zemlja staraca. Putuj Evropo… i mi ćemo s tobom! Guten tag und danke Deutschland! (tl – Foto: mpt)

Download PDF

1 komentar

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here