Misterija duga 19 godina: Nastavlja se suđenje za ubistvo Slavka Ćuruvije

0
202
(Ilustracija Fondacije Slavko Ćuruvija)

U Specijalnom sudu u Beogradu danas bi trebalo da bude nastavljeno suđjenje bivišim pripadnicima Državne bezbjednosti za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije.

Za ubistvo su optuženi načelnik resora Državne bezbjednosti Radomir Marković, načelnik beogradskog centra DB-a Milan Radonjić, glavni obaveštajni inspektor u Drugoj upravi resora Ratko Romić i pripadnik rezervnog sastava tog resora Miroslav Kurak.

Optuženi Romić i Radonjić uhapšeni su 13. januara 2014. godine i od tada su u pritvoru, Marković izdržava kaznu od 40 godina zatvora, a Kurak je u bjekstvu. Suđenje je počelo 1. juna 2015. godine.

Po optužnici, Ćuruviju je ubio Miroslav Kurak, a saučesnik mu je bio Ratko Romić, koji je drškom pištolja udario njegovu suprugu Branku Prpu u glavu.

Ćuruvija je ubijen 11. aprila 1999. u Svetogorskoj ulici u Beogradu, a optuženi su tokom prethodnih ročišta odbacili bilo kakvu povezanost s tim zločinom.

Kako se navodi u optužnici, Ćuruvija je ubijen zbog “javnog istupanja u zemlji i inostranstvu i kritike nosilaca političke vlasti, mogućnosti da utiče na javno mnjenje i djelovanje opozicionih društvenih snaga, radi očuvanja postojeće vlasti”. (B92)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here