Mišljenja: Masakr stabala u Tuzli, ulica kod Pošte

5
1199

Pažnja, masakr u toku! “Topping” metod je primjer zastarjele i davno prevaziđene prakse orezivanja, koji se više ne koristi nigdje u svijetu. U svim gradovima SAD ova metoda je strogo zabranjena, a u nekim državama za ovakvo orezivanje se naplaćuje kazna od 1800 dolara po stablu. Američki institut za standarde je propisima koji se odnose na održavanje drveća i gradskih drvoreda, industrijskim standardom A300 strogo zabranio topping metod orezivanja.


Sve međunarodne arborističke i ekološke organizacije (International Society of Arboriculture, European Arboricultural Council, Tree Care Industry Association) izričito su protiv ”topping” metoda orezivanja i na njihovim sajtovima možete naći detaljan opis njegovih štetnih posljedica po zdravlje drveta.

Izmedju ostalog, navode da uklanjanje svog lišća pokreće različite mehanizme preživljavanja drveta, što ubrzava rast izdanaka, što u konačnici iscrpljuje drvo. Ako drvo nema zalihe uskladištene energije da to učini, biva ozbiljno oslabljeno i ne može da se odbrani od bolesti i insekata i postepeno truli. Preveliki rezovi otežavaju zarastanje i lako postaju zaraženi, a izložena drvna tkiva počinju da propadaju. Bez krošnje drvo je izloženo suncu, što dovodi do sušenja i pucanja kore i opekotina tkiva.

Uništavanje cjelokupne krošnje drveta narušava osjetljiv odnos izmedju lišća i korijena, što dovodi do postepenog odumiranja korijena, te drvo postaje sklono padu. Ubrzani rast više izdanaka ispod svakog reza formira tanke grane koje imaju višestruko slabiji spoj sa stablom od onih koje drvo prirodno formira. Zato su ove grane daleko podložnije lomljenju i padu pri vjetru ili snježnim padavinama.

Ovo su sve razlozi zbog kojih su gradske uprave u razvijenim zemljama Zapada, štiteći se od velikih troškova zamjene drvoreda i plaćanja nadoknade za štetu nastalu padom granja i stabala, strogo zabranile topping metod orezivanja. (Piše: Elvis Kušljugić, dozvoljeno za objavu na Tuzla L!VE portalu)

Download PDF

5 Komentari

  1. Bilo bi dobro u nastavku ovog teksta napisati a kako može a da treba nije valjda upitno jer radi se o blokovskom zelenilu a ne šumi.

    • Blokovsko i ostalo urbano zelenilo je u svim uređenim gradovima regulisano posebnom komunalnom legislativom a koja definiše njegovu zaštitu, mjere i metode uređivanja i održavanja. Ekološko zaštitna uloga lista u blok. zelenilu je više nego grandiozna: od prevencije mnogih bolesti stanovništva pa do smanjenja efekata štetnih zračenja. Nauka gotovo svaki dan dolazi do novih saznanja o ovome ekološkom univerzumu koji se zove “list” ali je to ustvari “sveti list”. Na masakriranom stablu ili kako mu neki tepaju orezanom pojava novi listića nema nikakve ekološke funkcije osim kvazi estetske za dileletante i destruktore zdrave životne sredine.

    • U Tuzli živi ekspert za ove stvari, a zove se Mijo Franković, čije kolumne sa zadovoljstvom pratim. Čovjek jedva preživljava s malom penzijom, zar ne bi bilo obostrano korisno da ga se pozove kao savjetnika, makar povremenog, za pitanja ekgistencije zelenila u gradu, jer je to njegovo područje. U velikim evropskim gradovima briga o “zelenilu” ravna je ulaganjima u razvoj i zdravstvo. To što se u Tuzli masovno sjeku stabla kako bi se zadovoljile potrebe i interesi tajkuna, ravno je zločinu nad stanovništvom

    • >>Poređenja radi, u Trebinju koje ima samo 16 platana orezivanje se vrši svake godine i tu ništa nije sporno, ali pitanje je na koji način i kako se vrši orezivanje i po kojim procedurama. Naime, u Trebinju se vrši dvodnevno ispitivanje 16 stabala platana, a ispitivanje vrši njemačka firma “Nirnberška njega stabala” i “Gradska zelenila” iz Beograda. Nakon ispitivanja radi se vizuelni i unutrašnji pregled, poput arboradix-a, tomograph i rezistografa.Tek nakon detaljnog ispitivanja, počinje se orezivanje uz nadzor stručnih lica sa višegodišnjim iskustvom a na stablima na kojima postoje oštećenja radi se “puling test” – simulacija udara vjetra. Na krošnji za koju se smatra da može ugroziti bezbjednost građana radi se sidrenje.
      Naravno, prije orezivanja uradi se elaborat i obave ispitivanja, a stručni tim njemačke firme vrši orezivanje.<< (Prenešeno sa portala sodalive.ba)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here