Mišljenja: Masakr stabala u Tuzli, ulica kod Pošte (2)

2
262

Moram reći za ovaj tekst kapa do poda (Tekst Elvisa Kušljugića – op. red.). Tekst je kompleksno dokumentaran, obrazložen, znanstveno utemeljen sa najnovijim dostignućima urbane dendroflore. Jednostavno, čestitam!

Ovaj zločin uništavanja, masakriranja drveća, prisutan je samo u Tuzli. Taj gradonačelnik namjerno to radi, jer sam osobno poslao na njegove ruke više upozorenja da uništavanje lisne površine dovodi do progresivnog povećanja oboljenja respiratornih i krvno žilnih oboljenja. Samo list vrši zaustavljačku funkciju katastrofalnog djelovanja lebdećih mikro čestica koji su nosači bakterija i virusa, kao i štetnih čestica radioaktivnog zračenja. Grane koje po naređenju masakriraju rezne površine namjerno ostavljaju u nepovoljnom nagibu kako bi se što prije stvorile rane truležnice. U daleko manjim urbanim sredinama rezna mjesta tih grana se premazuju zaštitnim sredstvima kao i svaka druga rana biološkog organizma, ali u Tuzli se to ne radi.

Odgovor za ovakvo necivilizacijsko ponašanje može se naći u prostoru urbane sociologije i urbane psihologije. I još nešto za plakanje: toliko profesora tuzlanskog Univerziteta i katedri koji koordiniraju tematski sa ovim problemom, ustvari katastrofom, uništenja zdravlja građana Tuzle, a niko da se javi. Fuj na takav Univerzitet i jadni bili ti profesorčići miševi sivi, plašljivi sluganski, bez kulture manifestacije prirodnih zakona koja vodi degradaciji svekolikog identiteta ekološkog univerzuma bez kojega smo svi osuđeni na nestanak. (Mijo Franković, bivši direktor Zavoda za zaštitu i korišćenje kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa TK)

Download PDF

2 Komentari

  1. Katastrofa je cijeli grad samo beton drugo majmun ne zna.sjetute se oktobarske al sta ces jos uvijek je tuzla privatno vlasnistvo bolesnika imamovica

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here