Ministarstvo privrede TK opredijeljeno za povećanje investicija

0
305

Ministarstvo privrede predstavilo je program rada, te donošenje akata kojima će biti stvoreni osnovi za kvalitetnija privredna kretanja u Tuzlanskom kantonu.

Ministar privrede Tuzlanskog kantona Osman Puškar kazao je da ovo ministarstvo ima tri resora i to industrija, rudarstvo i energetika, drugi je resor bivšeg ministarstva poduzetništva i treći predstavlja resor razvoja.

– U sinergiji tri resora namjera je napraviti pravni okvir. Njega smo već počeli izrađivati, a on se odnosi na privatno-javno partnerstvo što ćemo odmah završiti kako bismo išli dalje – rekao je Puškar.

Napominje da je namjera promovirati Tuzlanski kanton i njegove resurse, kao i pomoći privrednim subjektima da budu više izvozno orijentirani.

Među prioritetima su i kvalitetniji razvoj i pomoć obrtnicima, a očekuje se podrška komora i udruženja privrednika, kao i Univerziteta u Tuzli, dok će posebna pažnja biti posvećena domaćim proizvođačima.

– I to proizvođačima čija neto dobit ostaje ovdje u Bosni i Hercegovini, odnosno Tuzlanskom kantonu i oni koji će tu neto dobit ovdje reinvestirati. Radit ćemo i na međunarodnoj saradnji. Izradili smo vodič za investicije koji ćemo predstaviti na Ekonomskom fakultetu – pojasnio je.

Ministar Puškar dodaje da su napravljeni i planovi posjeta kako bi radili na privlačenju stranih investicija budući da treba napraviti interes za ovaj prostor.

– U svakom pogledu imamo pozitivne pomake. Oni su neznatni, ali su pomaci i u tom smislu želimo ići dalje – podvukao je Puškar.

Ministarstvo privrede Tuzlanskog kantona bit će ojačano, najavio je Puškar, mladim i ambicioznim ljudima koji će u okviru ovoga ministarstva i pozitivne zakonske prakse znati, pronaći i usmjeriti investicije i projekte, a sve u cilju zapošljavanja i jačanja privrede u ovom kantonu, prenosi FENA.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here