Ministarstvo privrede: Promoviran video o privrednim potencijalima TK (Foto)

0
861

U organizaciji Ministarstva privrede TK, uz potporu ministra Osmana Puškara, jučer je u BKC-u Tuzla promoviran multimedijalni video „Privredni potencijali Tuzlanskog kantona“.

Riječ je o projektu koji je Ministarstvo realizovalo u saradnji sa Agencijom za multimediju „FEJM“ Tuzla s ciljem promocije privrednih potencijala TK,  koji su daleko veći od poznatog, kao i mogućnošću privlačenja pažnje stranih investitora za nova ulaganja.

Ministar privrede TK,  Osman Puškar, govoreći o ovom projektu je iskazao zadovoljstvo njegovom realizacijom.

-Tuzlanski kanton ima izvanredan potencijal za privredni razvoj. Budućim investitorima nudimo najeftiniju energiju,  a registracija firme u TK je najjeftinija u BiH. Tu je i komunikacijska povezanost. Ovo što smo danas vidjeli je rezultat obrazovanja ljudi. Mi pokušavamo da napravimo “trade” i da konačno Tuzlu postavimo tamo gdje pripada, odnosno, grad u kojem se dešava realni sektor – izjavio je Puškar.

Kada je u pitanju izvoz, TK je među najuspješnijima, a i ima potencijal, koji se može pokazati svijetu  i  budućim investitorima, dodao je.

Fatima Mehmedović, direktorica Agencije za multimediju „Fejm“, čiji je tim tokom dva mjeseca snimanja bio  nosilac ovog projekta, zahvalila se ministru privrede TK, Osmanu Puškaru i saradnicima, koji su prepoznali značaj predstavljanja uspjeha privrede TK, u formatu koji će biti jasan široj javnosti.

Cilj je bio prikazati potencijale, koji se ogledaju  kroz rudarski i energetski sektor, kroz industrije poput metalne, drvoprerađivačke, hemijske, prehrambene.

-Kao idejni tvorac projekta, bila sam pozitivno iznenađena s kakvim sve potencijalima raspolaže TK. Brojne firme koje smo posjetili, svojim radom i uspjehom, mogu parirati većini kompanija iz EU. Neke od njih izvoze čak 90 % svojih proizvoda, a neke u više od 16 evropskih zemalja. Na području TK kompanije proizvode auto dijelove za Jaguar, Mercedes itd, proizvode odjeću i  obuću za poznate svjetske brendove,  kazala je Mehmedović.

Cilj je bio da se ta pozitivna priča prikaže i da se vidi da na području TK ljudi uspješno posluju, razvijaju svoj biznis.  Dakle, ovaj kanton ima čime da se pohvali, kada su privredni potencijali u pitanju, što je i prikazano u pomenutom videu, dodala je.

Multimedijalni video sadrži kadrove privrednih potencijala ovog  kantona iz različitih oblasti industrije što podrazumijeva i uspješne primjere privrednih subjekata kao i subjekata poduzetničke infrastrukture (poslovne zone, poslovni inkubatori, tehnološki park i sl.), te pozitivni ekonomski parametri, kao i prednosti za investiranje.

Navedeni su neki od  uspješnih  primjera poslovanja: Solana Tuzla, Sisecam Soda Lukavac, Rudnik mrkog uglja Banovići, Rudnik soli Tuzla, Unis Tok Kalesija, Lafat komerc Kalesija, Izazov Kalesija, Kismet, Doboj Istok, Proggeti Bosnia Tuzla, TMD Hanibal Gradačac,  Menprom Tuzla, Tehnograd-companyTuzla, Fabrika cementa Lukavac, Herceg  Srebrenik, JP Spreča d.d. Tuzla, Tehna Gračanica, DKR, Njemački centar za robotiku, Tuzla i drugi.

Promociji videa prisustvovali su predstavnici ministarstava TK, općina i Grada Tuzla, privrednih komora, te mnogobrojni privrednici. (mf)

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here