Milijarder Andrej Babis pobjednik izbora u Češkoj

0
200

Češki milijarder Andrej Babis, kojeg mediji upoređuju sa Donaldom Trumpom, pobijedio je na jučerašnjim izborima u toj državi, objavio je Reuters. Glasači su se okrenuli od tradicionalnih stranaka i glasali za Babisa koji je najavio borbu protiv korupcije iako se i sam suočava sa teškim optužbama.

Na izborima je iznenađujuće dobar rezultat ostvarila i radikalno desničarska stranka koju je podržavao predsjednik Miloš Zeman. Babisov pokret protiv vlasti ANO dobio je 29.6 posto, dok je još devet stranaka prešlo cenzus za ulazak u parlament, a niti jedna nije ostvarila više od 10 posto glasova.

Babis će morati formirati široku koaliciju kako bi napravio vlast, a tokom kampanje je najavljivao otpor daljoj integraciji u EU i prihvatu izbjeglica. Stranka sa slobodu i direktnu demokratiju (SPD), radikalna i islamofobična stranka na čelu sa Tomiom Okamurom je dobila skoro 11 posto glasova i osvojila treće mjesto.

– Moramo zaustaviti islamizaciju Češke i uspostaviti nultu toleranciju prema migracijama – izjavio je Okamura nakon što su objavljeni rezultati izbora.

On je ranije davao islamofobične izjave poput poziva građanima da dovodu svinje u blizinu mesdžida u toj državi. Većina stranaka je rekla da sa njima neće praviti koaliciju, ali će Babis biti u iskušenju s obzirom da se suprotstavlja dosadašnjim vladajućim strankama. (ag)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here