MESS: Glumci i glumice čitali knjige za slijepe i slabovidne osobe

0
327

Slijedeći ideju 57. Internacionalnog teatarskog festivala MESS da teatarska umjetnost pripada svim građanima, glumci Benjamin Bajramović, Dražen Pavlović i Vedrana Seksan realizirali su u Biblioteci za slijepe i slabovidne osobe BiH čitanja romana i zbirki priča prema kojima su nastale predstave iz oficijelnog programa festivala.

Pokazujući poseban senzibilitet za slijepe i slabovidne osobe, Bajramović, Pavlović i Seksan čitali su “Moju Fabriku“ Selvedina Avdića, kultni Akutagavin “Rašomon“ i Eugenidesov “Međuspol“ po kojem je nastala predstava MDLSX. Uz to su članovi i članice Biblioteke posjetili više od deset festivalskih predstava.

“Pozorište i umjetnost trebaju biti dostupni svima, i onima koji fizički ne mogu pogledati neku predstavu ili pročitati knjigu. Naša ljudska dužnost i dužnost profesionalnih stvaralaca umjetnosti je da taj svijet mašte, izvora znajna i emancipacije jednako pružimo svima i učinimo ga dostupnim”, naglasio je Pavlović.

Inače, u ponoć će biti upriličena ceremonija dodjele nagrada najuspješnijim pojedincima i kolektivima MESS-a u Mixer House Sarajevo, saopćeno je iz MESS-a. (Fena)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here