Merkel želi brzo formiranje velike koalicije

0
159

Merkel je ponovila interes za jačanje evropskog jedinstva i rekla da bi to mogla biti glavna tačka nove “velike koalicije” njenih demohrišćana i SPD (Foto: in.reuters.com)

Njemačka kancelarka Angela Merkel založila se u ponedjeljak za brzo formiranje vladajuće koalicije sa Socijaldemokratskom partijom (SPD), rekavši da će samo ta koalicija donijeti “stabilnu vladu”, neophodnu u vremenima izazova za Evropu.

Merkel je ponovila interes za jačanje evropskog jedinstva i rekla da bi to mogla biti glavna tačka nove “velike koalicije” njenih demohrišćana i SPD.

Dvije strane su u srijedu počele razgovore o produžetku saradnje iz prethodnog mandata, ali nije sigurno da će se doći do sporazuma.

Njemačka je tako na putu da obori svoj dosadašnji rekord iz 2013. – 86 dana između izbora i polaganja zakletve nove vlade.

Poslije katastrofalnih rezultata na izborima 24. septembra, socijal-demokrate su najavile odlazak u opoziciju a predomislili su se kada pregovori konzervativaca sa liberalima i zelenima nisu uspjeli.

Ako se CDU i SPD ne dogovore, jedine opcije bi bile manjinska vlada Merkelove ili novi izbori. Predsjednik Njemačke Frank-Valter Štajnmajer, jedini koji ima mogućnost da raspusti parlament, bio je jasan da ne želi nove izbore.

Politička pat pozicija u Njemačkoj podudara se sa razmatranjima EU kako da oblikuje svoju budućnost poslije izlaska Velike Britanije 2019. i s ambicioznim planovima reforme za koje se zalaže francuski predsjednik Emmanuel Macrone.

“Ja sam za brze razgovore. Mislim da je stabilna vlada osnova na kojoj možemo najbolje da radimo sa Francuskom i za Evropu. Ne pretjerujem kad kažem da svijet čeka da mi djelamo”, rekla je Merkel poslije sastanka vođstva CDU.

Ona je navela da će za odluke biti prostora sljedeće godine , prije izbora za Evropski parlament 2019.

Lider SPD Martin Šulc se prošle nedjelje založio za kretanje ka federalnim “Sjedinjenim Evropskim Državama” do 2025, uz opasku da zemlje koje to ne žele treba da napuste EU. Merkel je navela da je to previše ali da po evropskim pitanjima ima mnogo zajedničkog.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here