Merkel: Neuspjeh pregovora o formiranju nove vlade u Njemačkoj

0
360

Njemačka kancelarka Angela Merkel izrazila je žaljenje zbog neuspjeha pregovora o formiranju nove vlade u Njemačkoj.

Po završetku 12-satnog sastanka, Merkel je novinarima u Berlinu rekla prošle noći da joj je žao zbog toga što njena Kršćansko-demokratska unija (CDU), sestrinska Kršćansko-socijalna unija (CSU), liberali (FDP) i Zeleni nisu našli zajedničko rješenje.

Ona je rekla da će “učiniti sve što je u njenoj moći da bi se obezbedilo sigurno upravljanje u teškim sedmicama koje dolaze”.

Predsednik CSU Horst Zehofer izjavio je da su neuspjeh razgovora i odsustvo prave vlade “teret” za zemlju.

Merkel je rekla da će danas razgovarati s njemačkim predsednikom Frank-Walterom Steinmeierom i da će se “poslije vidjeti kako će se stvari razvijati”.

Prema Ustavu, predsjednik Njemačke, socijaldemokrata Steinmeier, treba poslanicima da predloži kandidata za kancelarsko mjesto.

Steinmeier ima sedam dana da odluči hoće li predložiti Merkelovu, koja bi vodila manjinsku vladu, ili raspustiti Bundestag i raspisati nove izbore.

Merkel i njena konzervativna strana pobijedili su na opštim izborima, ali sa razočaravajućim rezultatom i bez većine potrebne za reizbor. Dogovor četiri partije bio je jedini koji bi omogućio većinsku vladu, pošto su socijaldemokrate (SPD) odbacile mogućnost nove velike koalicije pod plaštom kancelarke.

U teoriji, Merkel može da pokuša da ubijedi SPD da ponovo razmotri ovu odluku iako je SPD jučer ponovila da ne želi takav savez.

Kancelarka može i da rizikuje sa manjinskom vladom, ali je do sada isključivala ovu opciju, insistirajući na tome da želi “stabilnu” vladu.

Ostaje mogućnost sazivanja novih izbora početkom 2018. godine. Ali predsjednik, na kome je konačna odluka, juče je upozorio na posljedice takvog ishoda.

Prema anketama, ekstremna desnica bi imala koristi u takvoj situaciji budući da je u septembru zabilježila izborni rezutat koji joj je omogućio istorijski ulazak u Bundestag sa skoro 13 posto glasova.(beta,tl)

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here