Međunarodni istražitelji tvrde: Ruska brigada srušila avion Malaysia Airlinesa

0
271

Međunarodni tim istražitelja tvrdi da je avion Malaysia Airlinesa srušila raketa ruske brigade, piše BBC.

Po prvi put, holandski tim istražitelja može potvrditi da raketa, koja je srušila avion dok je letio preko istočnog dijela Ukrajine, pripada ruskoj brigadi sa sjedištem u gradu Kursk.

U ovoj velikoj tragediji umrlo je 298 putnika koji su krenuli iz Amsterdama za Kuala Lumpuru u Maleziji kada ih je u letu pogodila raketa.

Projektil je ispaljen na ukrajinskom teritoriju pod kontrolom pro-ruskih separatista. No, Rusija je do sada nijekala ikakvu upletenost u tragediju govoreći da nijedno od njegovog oružja nije bilo korišteno.

U četvrtak je holandski službenik Zajedničkog istražnog tima (Joint Investigation Team) Wilbert Paulissen izjavio novinarima da su sva vozila u konvoju koja su nosila raketu bila dio ruskih oružanih snaga. Nakon što su proučili sve dostupne fotografije i snimke, istražitelji su uspjeli povezati konvoj s 53. ruskom brigadom, koja se sastoji od 300 ljudi sa sjedištem u Kursku u zapadnoj Rusiji.

Ovaj incident se dogodio 2014. godine kada je sukob vladinih snaga i pro-ruskih separatista bio na vrhuncu. Avion je izgubio kontakt s kontrolom zračnog prometa oko 50 kilometara od granice Rusije i Ukrajine i srušio se na području Donecka, teritoriju pod kontrolom pro-ruskih separatista.

Snimke je kasnije objavila ukrajinska vlada koja je ukazivala da je ruski raketni Buk krenuo preko ruske granice istog dana, javlja BBC.

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here