May: Ja sam premijerka koja će osigurati izlazak iz EU

0
218

Britanska premijerka Theresa May kazala je kako će ona biti premijerka koja će osigurati izlazak Velike Britanije iz Evropske Unije. Parlament me treba podržati i osigurati sigurnu budućnost za ovu zemlju, kazala je May na marginama Samita G20 u Buenos Airesu.

May je zaključila ugovor sa zvaničnicima EU u kojem stoji da će V. Britanija napustiti evropski blok 29. marta ali veze koje će ostati biće čvrste. Međutim veliku su šanse da podijeljeni britanski parlament neće glasati ZA 11. decembra.

Dogovor su kritikovali mnogi ministri njene vlade iz reda konzervativaca, i oni koji žele čvršće veze sa EU i oni koji žele totalnu disoluciju. Opozicione partije kao i partija Sjeverne Irske koji podržavaju vladu također su kazali da neće podržati plan Therese May.

Nekoliko njenih ministara podnijeli su ostavke, a neki su čak i pozvali na glasanje o povjerenju, što bi po vjerovanju mnogih moglo i da se desi ako parlament ne prihvati njen plan o razdruživanju sa EU.

“Razgovaraću sa članovima parlamenta i objasniću im zašto je važno da ovaj ugovor dobije DA u parlamentu, te da je to važno zbog sigurne budućnosti. NE u parlamentu će dovesti do nesigurne budućnosti”

May je tokom bilateralnih sastanaka na marginama samita razgovarala sa svjetskim liderima i o Brexitu. Objasnila im je prednosti za svjetsku ekonomiju nakon izlaska njene zemlje iz EU, posebno za međunarodne kompanije koje ulažu u Britaniji te one koje koriste baze u EU kako bi poslovali na britanskom tržištu.

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here