Lukavac: Strani studenti u Discovery ronjenju na Bistarcu

0
330

Strani studenti iz Erasmus programa, koji u ovom periodu borave i studiraju na sarajevskim univerzitetima, okušali su se u ronjenju na jezeru Bistarac kod Lukavca, javlja dopisnica BHRT.

„Ovo mi je prvi put, ali volim adrenalin, volim raditi nove stvari i skustva, tako da mislim da će to biti sjajno iskustvo za mene i mnogo ću se zabaviti“, kazao nam je student iz Poljske Lukas Novaci (Lukasz Nowatzy) pred početak ronjenja.

Discovery ronjenje su organizovali ronilački tim „Amphibians“ ,u suradnji sa Eko-ronilačkom grupom invalida Lukavac i Erasmus Student Network – ESN Sarajevo.

Cilj je približiti inostranim studentima Bosnu i Hercegovinu kao zemlju sa puno prirodnih atrakcija, kao i spojiti studente sa osobama sa invaliditetom u vodi kroz ronjenje koje ustvari reprezentuje jednakost između istih.

„Da na neki način pokažemo ljepote BiH i da internacionalne studente, koji su došli iz raznih krajeva svijeta u Sarajevo na šest mjeseci do godinu dana, provodamo i naučimo našoj kulturi, i da vidimo šta je to podvodni svijet“, ističe Dejan Zonić ispred Udruženja „Sepet“ Sarajevo i Ronilačkog tima „Amphibians“.

Studenti su se, uz pratnju i pomoć osoba sa invaliditetom, okušali u ronjenju kao aktivnosti koja je nesvakidašnja za čovjeka.

„Trenutno je sada 10 studenata s nama. Ima ih od Španije, Poljske, Litvanije, Njemačke, Turske, znači iz raznih dijelova Evrope“, napominje EMIR HANIĆ iz Erasmus student network Sarajevo. Jedna od učesnica je i Anet Švarc (Annette Schwartz) koja je, kaže, drugi put u BiH.

„Zaista mi se sviđa ova država, ljudi su veoma dragi, priroda je predivna i možete raditi mnoge sportske aktivnosti ovdje“, kaže nam Annette.

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here