Ljekari u Kantonu Sarajevo nastavili štrajk, primaju samo hitne slučajeve

0
276

Ljekari svih zdravstvenih institucija u Kantonu Sarajevo, osim Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, nastavljaju štrajk.
Kako je za Klix.ba rekao predsjednik Sindikata doktora medicine i stomatologije FBiH Rifat Riad Zaid, ljekari čekaju odluku Vlade KS o njihovim zahtjevima.

Kako je ranije saopćeno, premijer KS Adem Zolj, ministrice i ministri u Vladi Amela Dautbegović, Zilha Ademaj, Elvir Kazazović, Mario Nenadić, Jasmin Halebić i Mirvad Kurić obratit će se danas medijima kako bi informisali javnost o dosadašnjim vođenjima pregovora sa svim sindikatima.

Sindikat doktora medicine i stomatologije KS stupio je u štrajk 5. septembra zbog nezadovoljstva odnosom Vlade KS prema njima, tvrdeći da nisu ispunjena obećanja iz Kolektivnog ugovora koji je potpisan prošle godine, a koji se odnosi na povećanje koeficijenta za 1,2. Do sada im je koeficijent povećan za 0,5.

Umjesto povećanja koeficijenta od 0,7, sindikat je pristao na povećanje od 0,4, a u narednoj godini za još 0,3. Vlada KS bi se danas trebala izjasniti o tome.

I danas će biti primani samo hitni slučajevi, dok će se svi ostali pacijenti, kako je to ranije rečeno, morati strpiti. Ljekari su poručili kako će i dalje postupati u skladu sa zakonom i etikom.

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here