Lider opozicije Južne Koreje upozorio Trumpa: Kim igra lažnu mirovnu predstavu

0
349

Lider južnokorejske opozicije i predsjednik konzervativne Partije oslobođenja Koreja Hong Joon-pyo upozorio je američkog predsjednika Donalda Trumpa da bude oprezan na sastanku sa sjevernokorejskim liderom Kim Jong-unom kojeg je optužio za lažnu mirovnu predstavu, prenosi Anadolu Agency (AA).

Pet dana uoči očekivanog samita Trump-Kim, lider južnokorejske opozicije Hong upozorio je zvanični Washington da bi bolje bilo da Trump odustane od samita ukoliko smatra da autoritarnog lidera Kim Jong-una ne može natjerati na potpisivanje decidnog sporazuma o potpunoj denuklearizaciji Sjeverne Koreje i osigurati da taj proces prate strani eksperti.

“Svaki moderirani sporazum koji bi osigurao pomoć Sjevernoj Koreji bi mogao samo pomoći njenom režimu da ubrza razvoj nuklearnog i balističkog programa“, kazao je Hong u izjavi koju prenosi južnokorejska novinska agencija Yonhap.

On je također upozorio Trumpa da ne smije pristati na bilo kakvo smanjenje vojnog prisustva SAD-a u Južnoj Koreji.

Južnokorejski konzervativni blok je tradicionalno znatno prisniji u odnosima sa SAD-om od liberalne vlade aktuelnog predsjednika Moon Jae-ina i njegove Demokratske partije, a posebno u viđenju rješavanja višedecenijske korejske krize.

Međutim, tu tradicionalnu šemu na relaciji Seul-Washington znatno je promijenio bliski odnos aktielnih predsjednika Moona i Trumpa.

Javnost na Korejskom poluotoku uglavnom pozdravlja najavljeni samit Trump-Kim koji će se 12. juna održati u Singapuru, ali konzervativni krugovi u Seulu ne kriju iznenađenje i zaprepaštenost činjenicom da je Trump pristao na samit bez datih ikakvih prethodnih garancija od druge strane.

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here