Kup BiH za rukometašice: Saopćenje ŽRK Krivaja Zavidovići

0
395

U povodu odluke komesara kup takmičenja, Zdenka Alpeze, o neodigravanju završnice Kupa BiH za rukometašice, i šutnje kriminalnog RS BiH u vezi sa spomenutom sportskom  blamažom, danas je saopćenjem za javnost reagovala uprava ŽRK Krivaja iz Zavidovića, koje prenosimo bez iintervencija i bez skraćivanja.

„Kada smo se 2013. godine plasirali u završnicu Kupa, bez previše polemisanja smo se prijavili i za domaćinstvo. Od dana donošenja odluke, pa do samog termina odigravanja, bilo je 9 dana. U tih 9 dana smo stigli obavit radove na dvorani (od farbanja, krecenja svlacionica, tribina, podloge i mnogo drugih manje i vise primjetnih poslova), pa do obaveza oko prijema ekipa, organizovanja smjestaja, televizijske ekipe i svega ostalog sto prati jedan takav dogadjaj. Sve u 9 dana. A ono sto je posebno vrijedno paznje je da su danima poslije toga pristizale cestitke za organizacuju, sa svih strana.

Ove godine Krivaja se ponovo plasirala u završnicu kupa cijenjene nam države. I svi su očekivali da ćemo se prijaviti i dobiti domaćinstvo. Međutim, uzimajući u obzir da znamo kako jedna takva organizacija iziskuje i finansije, pogotovo što Kristal nije u funkciji, utvrdili smo da bi domaćinstvo za nas, u ovom trenutku, bio prevelik zalogaj. Bez obzira što su naši navijači i građani Zavidovića, kao i same djevojke bili razočarani, čekali smo da vidimo gdje putujemo.

Nakon što je prošao rok za prijavu, i nijedna ekipa se nije prijavila za domaćinstvo, sazvali smo vanredan sastanak UO-a i odlučili da pokušamo da pronadjemo sredstva i ipak to napravimo u Zavidovićima. Poslali smo usmenu prijavu i čekali odgovor.

Podsjećamo, po kalendaru RS BiH završnica Kupa za rukometašice je predvidjena za vikend nakon završetka prvenstva, tj 20. i 21.05.2017.godine. Termin je bio poznat od samog početka sezone. Ono što se do kraja nije znalo su bile ekipe koje će izboriti završnicu, a ove sezone to su ekipe Ilidže, Jedinstva, Gruda i Krivaje.

U srijedu 17.05. se voditelju takmičenja, gospodinu Zdenki Alpezi i klubovima javila ekipa Gruda, sa prijavom za domaćinstvo, u namjeri da spasi ženski rukomet u BiH. Medjutim, kako kažu, zbog drugih klubova, i mogućnosti bolje organizacije puta i svega ostalog, predlažu termin 27. i 28. maja i napominju da bi mogli ispuniti uslove i za 20. i 21., ali da bi ipak za sve bila bolja odgoda.

Svi klubovi se slažu da Grude budu domaćin, ali nijedan se ne slaže sa odgodom. Budući da se termin odigravanja znao od prije, svi su već imali isplanirane budžete, smještaje za djevojke, plate i sve druge popratne troškove, i sama odgoda bi svim klubovima bila dodatno finansijsko opterećenje.

Nakon tih dešavanja, isti dan, članovi našeg UO šalju i pismeno zahtjev za organzaciju i obavezuju se da smo u stanju izvršiti sve potrebno u 2 preostala dana kako bi se završnica ipak odigrala u predvidjenom terminu i bila spuštena zavjesa na jednu veoma problematičnu sezonu punu trzavica i ružnih dešavanja.

Čelnici Ilidže i Jedinstva pristaju na ovu opciju. I nije im problem organizovati se jer je termin poznat i svima je u cilju da se završnica odigra. Medjutim HŽRK Grude kažu da nisu u stanju da u tako kratkom periodu isplaniraju put, hranu i ostale logističke potrebe.

Zanima nas, kako bite onda bili u stanju organizovati cijelu završnicu, a ne možete put do Zavidovića u tako kratkom periodu, budući da ste rekli da biste mogli ispostovati i termin za ovaj vikend?

Kao šlag na tortu, dolazi odluka voditelja takmičenja gdje konstatuje da nisu ispunjeni uslovi za odigravanje završnice kupa za rukometašice u sezoni 2016/2017 što samim time implicira da se ista neće ni odigrati.

Nas zanima, kome ide u prilog ovakav rasplet situacije, jer klubovima i igračicama sigurno ne. A rukomet se valjda i igra zbog zdravlja, druženja, izgradnje karaktera i svega toga sto nas uče još u omladinskim selekcijama. Ovo je velika sramota za državu i rukometni savez. Veliko poniženje za sve djevojke i klubove, koji su odlučili da igraju taj kup, a ne da gube namjerno utakmice, jer je to dodatni trošak. Kakvu poruku šaljemo klubovima koji žele doći u elitni rang takmičenja-Premijer ligu ili žele igrati kup kako bi donijeli neki pehar i slavu svome gradu? Kakvu pouku iz ovoga izvlače mladi koji na rukometnim terenima imaju svoje uzore, a ne na tv pink i slicnim kanalima?

Djevojkama, svakako, čestitke jer su ponosno i odgovorno nosile dresove svojih klubova. Nadamo se da ćete nać lijepe momente sa terena i iz svlačionica po ćemu ćete pamtiti ovu sezonu, a ne po ovom kraju.

Mozemo slobodno reći da je dobro što je spuštena zavjesa na ovu sezonu. Ne ponovila se nikad nikom! Ono što je tužno je da je zavjesa toliko crna i toliko teška, da će je biti jako teško podić naredne sezone.

Sliku postavljamo iz čiste nostalgije: polufinalna utakmica izmedju Krivaje i Mire, završnica kupa 2013.godine. Ovako se u Zavidovićima voli i prati rukomet.

Sramota što nam je onemogućeno da obradujemo svoje navijace”, navodi se u saopćenju UO ŽRK Krivaja Zavidovići.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here