Krečani traže novu zgradu, na temeljima “Partizana” palili lampione (Foto)

3
710

Simboličnim paljenjem svijeća ispred zgrade nekadašnjeg doma DTV „Partizan“ u naselju Kreka, veliki broj mještana i Tuzlaka izrazili su u popodevnim satima protest zbog neobnavljanja i rušenja vrijednih povijesnih i istorijskih objekata u gradu.

Skup u organizaciji UG „Kreka“ održan je pod sloganom „S riječi na djela – vratite nam „Partizan“. Prisustvovali su brojni mještani, kao i uglednici među kojima i bivši gradonačelnik Tuzle, Selim Bešlagić, ekspert iz oblasti kulturno-istorijskog naslijeđa Mijo Franković, predsjednik GO Naše stranke Adnan Burina i mnogi drugi.

– Bila sam na skupu prije dvije godine kada se tražila obnova „Partizana“, pa tako i danas podržavam sve što traže članovi UG „Kreka“. Nekada sam učeničke dane provodila u ovom domu igrajući stoni tenis. Katastrofalno je ovo što se radi, ne samo u Kreki, a u Kreki posebno, nego u čitavoj Tuzli – izjavila je za Fenu Amela Hajvaz, predsjednica Nove ženske inicijative iz Tuzle.

Branka Iveljić i njena kćerka Ivana, došle su da podrže zahtjev o obnovi „Partizana“, jer smatraju da je ovo nekada bio centar bujnog i lijepog života, a objekat je nakon rata totalno zapušten, sada i pred rušenjem.

– Cijeli život proveli smo u ovom i susjednom objektu Stens. Svih ovih godina nadali smo se da će „Partizan“ preživjeti, ali sada se urušio. Teško preživljava i Stonoteniski dom, tako da ovakva nebriga vlasti više nema nikakvog smisla – kaže mještanka Branka Iveljić.

Predsjednik UO „Kreka“ Derviš Čičko navodi da je skup organiziran kako bi se gradskoj upravi Tuzle poslala poruka da treba riješiti problem objekta koji je devastiran i da se treba izgraditi novi slične namjene.

– Postoji o ovome jednoglasna odluka Gradskog vijeća od prije dvije godine i ne razumijemo zašto se ne poštuju te odluke. Ni za ovu godinu „Partizan“ nije u planu Gradske uprave, mada je budžet rebalansiran i povećan za 7 miliona maraka. Tim prije, što niko do sada nije argumentirano rekao da ovakav ili zamjenski objekt ne treba mjesnoj zajednici sa desetak hiljada ljudi – kaže Čičko za Fenu.

Predsjednik UG „Kreka“ Zoran Petrović obratio se riječima da je za Krečane DTV „Partizan isto što je za cijelu BiH Stari most u Mostaru, Vijećnica u Sarajevu, a Slana banja, Barok i Korzo za Tuzlake.

– Šteta je već napravljena. Ovaj objekat se ne može se obnoviti. Mora se srušiti i izgraditi novi koji će imati višenamjensku upotrebu, sa sadržajima kakvi trebaju stanovnicima ovog dijela Tuzle. To su ambulanta, muzej, prostor za društvene, sportske aktivnosti i druge aktivnosti – rekao je Petrović.

Među zahtjevima koje je UG „Kreka“ uputilo vlastima, naveli su da novi objekt treba sadržavati ambijentalno-arhitektonske karakteristike bivšeg „Partizana“, da se ruševina što prije ukloni kako neko ne bi nastradao, da se do kraja 2018. godine izgradi novi objekt i da nosi ime DTV „Partizan“.

– Molimo vlasti da prilikom čišćenja ruševine sačuvaju barem jednu ciglu koja će simbolički biti ugrađena u budući objekt – kazao je Petrović, dodavši da UG „Kreka“ nikada neće odustati od zahtjeva da se „oživi“ DTV „Partizan“.

U ime Gradske uprave i gradonačelnika Jasmina Imamovića, obratio se njegov pomoćnik Kemal Kurević koji je rekao da se već duže vrijeme s članovima savjeta MZ Kreka razgovara o objektu DTV „Partizan“, koji je dio istorije grada

– U ime gradske administracije mogu reći da ovdje treba napraviti jedan kvalitetan i društveno potreban objekat. Ovaj prostor to zaslužuje i omogućava zadovoljenje i drugih potreba građana kao što su igrališta i neki drugi sadržaji. Predložit ću da se u narednom periodu upriliči sastanak s članovima UG „Kreka“ i da nastavimo aktivnosti koje su ovdje realne. Može se očekivati da ćemo na kraju i doći do objekta – rekao je Kurević.

Iz okupljene mase su ga pitali da li podržava ovaj skup, na šta je pomoćnik gradonačelnika rekao:

– Samim tim što sam došao, podržavam skup!

Na kraju su učesnici na mjestu urušenog krova zgrade izgrađene prije 130 godina zapalili na desetine lampiona, kako bi i prolaznici frekventnom cestom u naselju vidjeli koliko im znači zgrada u kojoj su odrasle generacije diljem BiH poznatih sportista, pedagoga i stručnjaka drugih profesija i zanimanja. (Ekipa TL izvještača, Foto: Miroslav Petrović i DeSk)

3 Komentari

  1. Čitam na FB kojekakve komentare i nekog Edina Sijerčića koji kaže da prvo Krečani trebaju skupiti nešto para pa onda tražiti pomoć od drugi!?
    Čovjek je pobrkao lonce. Ne traže građani – mjestani Kreke pomoć od drugi, nego dio para od Gradske uprave koju su birali i koju finansiraju svojim parama kroz razne doprinose, poreze itd. Taj dom je izuzet iliti otet od mjestana, a nije vracen u prvobitno stanje nego je ostavljen da se sam srusi…Nebriga traje od 2000. godine do danas. Da hoce mjetani bi trebali tuziti grad sto im zgrada nije vracena i sigurno bi dobili spor, jer Grad i nije vlasnik zemljista nego Rudnik

  2. Pogledajte nema baroka nema biblioteke nema stre opstine drugog oktobra nema nicega za sto su tuzlaci emotivno vezani bolesnik je unistio sve sto je tuzlu cinilo onim po cemu je bila prepoznatljiva samo jos on

  3. Sta moze unistiti u gradu necete vjerovati jednom je izjyvio da hoce da bude upsmcen kao najveci graditelj u istoriji tuzle

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here