Košarkašice Jedinstva formalno ispale iz lige, a uzdaju se da nema ko ući!

0
428

Sada više nema dileme da je sezona, koja je upravo završena, najslabija u istoriji ŽKK Jedinstva Piemonte.

U konkurenciji 11 klubova, ekipa koja baštini tradicije nekadašnjih prvakinja Evrope zauzela je pretposljednje mjesto. Jučerašnjim porazom od Željezničara s 31. poenom razlike, dakle, od konkurenta iz “donjeg doma”, Tuzlanke su sezonu završile sa 26 bodova koliko imaju i Željezničar, Brčanka i Sloboda iz Novog Grada.

U krugu ekipa s istim brojem bodova Jedinstvo P. je najslabije i po toj logici, a sukladno propozicijama takmičenja, ispada u niži rang takmičenja.

I tu je sada svojevrsni paradoks. Ispadaju tri najslabije ekipe, a osim Bugojna, ta sudbina sleduje i Tuzlankama, dok je 12-to mjesto bilo upražnjeno. Međutim, da se radi o klubu iz RS, imalo bi se gdje ispasti, jer u RS postoji druga liga.

U bošnjačkom dijelu Federacije i u hercegovačkom ne postoje niže lige. Kako sada stvari stoje, u viši rang ući će iz RS ekipa Trebinja, dok Bugojno i Jedinstvo čekaju da vide sudbinu Čelika iz Zenice, koji je lani odustao od takmičenja.

Prema svemu, Jedinstvo P. će i iduće sezone igrati u najvišem rangu takmičenja.

Ostaje da se vidi hoće li UO Jedinstva Piemontea biti zadovoljan ovakvim ishodom prvenstva, odnosno, hoće li poput noja zavući glavu u pijesak i zaključiti “to je tako, bolje nije moglo” ili će povući poteze da se neke stvari objektivno ocijene i donesu mjere.

Da je ekipa JP potpuno podmlađena, nema nikakve sumnje. Da je to ono što zadovoljava košarkašku publiku u Tuzli i tu nema sumnje – svakako nije. Uostalom podatak da utakmice ovog kluba posmatra u prosjeku pedesetak gledatelja, treba nekoga da zabrine.

A kada klub koji se hvali evropskom titulom, poslije šezdesetak godina postojanja ispadne iz lige u koju nema ko da uđe, onda se to treba nazvati pravim imenom: fijasko!

U tom slučaju indolentna uprava treba da ode i mjesto ustupi onima koji mogu više i bolje! (mp)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here