Košarka: “Zmajevi” protiv Belgije igraju u Sarajevu, a s Francuzima u Tuzli

0
381

Upravni odbor KS BiH odlučio je da se utakmica 3. kola kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2018. godine u Kini – grupa E, između BiH i Belgije, igra 23. februara u Sarajevu, a susret 5. kola protiv Francuske, 29. juna ove godine u Tuzli, doznaje Tuzlalive.ba.

Iako je prvobitno rečeno da će se utakmica s Belgijancima, koja će možda biti i ključna za našu reprezentaciju za plasman na SP, igrati u tuzlanskom Mejdanu, od toga se odustalo na zahtjev stručnog štaba reprezentacije, potvrdio je za naš portal Sejo Bukva, potpredsjednik KS BiH.

– Razlog za promjenu mjesta odigravanja utakmica je kratak rok između utakmice s Belgijom i naredne, dva dana poslije s Rusijom. Stručni štab na čelu sa selektorom Duškom Vujoševićem procijenio je bi da bi veliki napor bio igrati s Belgijom u Tuzli, zatim se vratiti u Sarajevo. S Rusima se igra već 25. februara, pa bi naši igrači morali letjeti 24. februara ujutro. Ovakvu odluku prihvatili su svi članovi UO, a saglasnost su potvrdili mailom – izjavio je Bukva.

Član UO KSB i član FIBA-inog borda za takmičenja, Mirsad Đonlagić, kaže da je sa stanovišta popularizacije košarke utakmica s Francuskom zanimljivija od one s Belgijom.

Podsjeća da do tog vremena u dvorani Mejdan u Tuzli treba uraditi mnogo popravki, jer dvorana ne ispunjava zahtjeve FIBA. Prije svega kada su u pitanju svlačionice, tuš kabine, prostorije za suce i komesara, ali i prostor za novinare.

– Prvi put u istoriji košarke u BiH naša reprezentacija sudjeluje u kvalifikacijama za svjetsko prvenstvo, a novi sistem s tzv. „prozorima“, u čijoj razradi sam sudjelovao, omogućava da se, recimo, s velelsilama kao što su Rusija i Francuska sastanemo još u kvalifikakcijama, a ne samo na završnici SP-a. Mislim da se to u BiH nedovoljno shvata, pogotovo s marketinške strane – kaže Đonlagić za TuzlaL!VE.ba.

Potvrdio je da su u opciji za ove kvalifikacije kao domaćini bili Sarajevo, Tuzla i Zenica, te da je svojevremeno dogovoreno da se s Belgijom igra u Tuzli.

– Odluka je promijenjena nakon pisma Siniše Kovačevića, direktora svih muških selekcija KS BiH. Traženo je da se s Belgijom igra u Sarajevu kako naši reprezentativci do duela s Rusijom ne bi bili izloženi dodatnim naporima putovanja od Tuzle do Sarajeva i zatim do Rusije. Svi su se članovi UO KS BiH složili s ovom promjenom i tu nema ništa sporno – kaže Đonlagić.

Utakmica BiH – Belgija igra se 23. februara.

Ostali susreti BiH u kvalifikacijama:
25. februar: Rusija – BiH
29. jun: BiH – Francuska
2. jul: Belgija – BiH

Trenutni poredak:
Francuska 2-0
BiH 1-1
Rusija 1-1
Belgija 0-2(Miroslav Petrović, tl)

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here