Konaković i Ogawa: U BiH dolazi 20 predstavnika velikih japanskih kompanija

0
265

Premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković sastao se danas sa ambasadorom Japana u Bosni i Hercegovini Kazuyom Ogawom, koji je istakao kako je ovo nastavak dobre saradnje koju posljednjih 20 godina imaju BiH i Japan, piše Fena.

“Ove godine se obilježava 20. godišnjica diplomatskih odnosa između Japana i BiH i mi želimo da nastavimo jačanje prijateljske saradnje između naših zemalja. Tim povodom organiziramo niz kulturnih događaja kako bismo približili japansku kulturu građanima BiH” kazao je Ogawa.

Informirao je Konakovića da Ambasada Japana u oktobru planira održavanje poslovne konferencije na koju želi dovesti predstavnike 20 velikih japanskih kompanija, s ciljem da BiH predstavi u najljepšem svjetlu pogodnom za buduća ulaganja.

Od 1996. godine do danas, Japan je donirao više od milijardu KM za realizaciju više od 200 projekata u oblastima primarne zdravstvene zaštita, obrazovanja, deminiranja, vodosnabdijevanja, poljoprivrede, zaštite životne sredine, infrastrukture, kulture i sporta.

Konaković je izrazio želju za nastavkom dobre saradnje s Japanom, napominjući kako je poznato da je ova država nakon rata donirala mnogo sredstava BiH.

Podvukao je da se nakon 20 godina treba zatvoriti poglavlje pomoći i donacija te započeti novo poglavlje saradnje i poslovnog ulaganja.

Informirao je ambasadora Japana u BiH da je u oblasti turizma najavljeno najviše projekata te da će BiH već u aprilu mjesecu dobiti novu Turističku zajednicu koja će imati veći fond, jer se mora učiniti mnogo više u ovoj vrsti promoviranja naše zemlje.

Ogawa je napomenuo da je potrebno riješiti problem pasa lutalica na ulicima, proširiti hotelske kapacitete te učini puno više na zaštiti zraka u zimskom period, na što je Konaković odgovorio da su svjesni spomenutih problema te da rade na njihovom rješavanju, saopćeno je iz Kantona Sarajevo.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here