Konačne aspiracije BiH i Turske su članstvo u EU i u NATO-u

0
272

Turska i Bosna i Hercegovine imaju odlične odnose u konačnim apsiracijama kada je u pitanju članstvo u EU i NATO-u. Bosna i Hercegovina je uz Tursku kada je u pitanju stabilnost regiona, ona je uspjela da se izbori protiv terorista ih IDIŠA i PKK-a, poručio je Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović nakon sastanka sa predsjedikom Republike Turske Redžepom Tajipom Erdoganom.

“Ovo je drugi put da se vidjamo ove godine, dolazio je premijer Jildirim, držimo jedan dobar ritam. Turska i BiH imaju najveći broj potpisanih sporazuma u regiji. Trgovinska razmjena se popela na 800 miliona dolara što je duplo više u odnosu na period prije četiri godine”, kazao je Izetbegović.

Dodao je da će robna razmjena između dvije drđave u narednom periodu premašiti milijardu eura.

Izetbegović je istakao da je na današnjem sastanku bilo govra o izgradnji regionalnog prstena, odnosno autoceste Sarajevo – Beograd, te da se ide na varijantu brze ceste. Rekao je da su ministri saobraćaja dvaju zemalja dogovorili da se ide na otvaranjem tendera te da je potpisano pismo namjere.

On je istako da će se u budućem periodu održati trilataralni sastanci sa Srbijom i Turskom. Izetbegović je također kazao da je upoznao predsjednika Truske sa političkim prilima u BIH koje nisu onakve kao što ih se često predstavlja.

Izetbegović je kazao da su BiH veoma važan dio sporazuma za kvote mesa koje će biti definisane i fiksirane na 8.000 tona godišnje izvoza prema Turskoj.

“Bit ćemo sigurni na pet godina. To je mogućnost da ljudi razviju birnis. Kvote brašna, ulja i šečera radi se o desetinama hiljada tona.” (vb)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here