Komšić: Neću odustati od kandidature za hrvatskog člana Predsjedništva BiH

1
332

Predsjednik bosanskohercegovačke stranke Demokratska fronta Željko Komšić neće odustati od kandidature za hrvatskog člana Predsjedništva BiH na izborima u oktobru te je u ponedeljak istaknuo da mu je glavni motiv suprotstaviti se aktualnom članu državnog vrha i čelniku HDZ-a BiH Draganu Čoviću koji će se vjerojatno odlučiti za još jedan mandat.

“Ne mogu to uraditi zbog Dragana Čovića”, kazao je Komšić lokalnim medijima odgovarajući tako na poziv koji su mu ranije tokom dana uputili iz Socijaldemokratske partije (SDP BiH).

Komšić je iznenađen pozivom iz vrha SDP-a pri čemu je zaključio da se u najvećoj stranci ljevice “zbiva nešto čudno” te je izvjesno da SDP svojim djelovanjem pogoduje isključivo Čoviću.
Odbijen Komšićev prijedlog da se ujedine stranke ljevice

Predsjedništvo SDP-a u ponedeljak je razmatralo prošlosedmični Komšićev prijedlog za hitno ujedinjenje četiri stranke s lijevog političkog spektra u jednu i zajednički nastup na izborima u oktobru u okviru nove organizacije pod novim imenom.

U SDP-u su zaključili da im je taj prijedlog neprihvatljiv jer bi praktično značio gašenje ove stranke.

DF-u, odnosno Komšiću, predbacili su da nisu dosljedni jer dok pozivaju na jedinstvo ljevice istodobno koaliraju s nacionalnim strankama u nekim županijama u Federaciji BiH.

Predsjednik SDP-a Nermin Nikšić je prozvao Komšića zbog jednostranog isticanja kandidature za Predsjedništvo BiH pozvavši ga da od toga odustane i time otvori prostor da ljevica istakne zajedničkog kandidata za državni vrh koji bi imao potporu svih stranaka.

Dragan Čović je pak ranije tokom dana kazao kako ga ne plaši, a zapravo i ne zanima pretjerano što će stranke ljevice dogovoriti i hoće li imati jedinstven izborni nastup.

“Ja sam siguran da ćemo mi (HDZ) dobiti više od 80 posto glasova Hrvata na izborima”, kazao je Čović novinarima.

Download PDF

1 komentar

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here