Komandir policije u Lukavcu odavao službene tajne i krivotvorio isprave

0
240

Općinski sud Lukavac potvrdio je optužnicu Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona protiv Nermina Bandića (48) iz Lukavca zbog postojanja osnovane sumnje da je kao komandir Policijske stanice Lukavac, s ovlaštenjem da povremeno obavlja i funkciju načelnika Policijske uprave Lukavac, počinio krivično djelo odavanje službene tajne u sticaju sa krivotvorenjem službene isprave.

Optužnicom se Bandić tereti da je u junu 2018. godine, obavljajući svoje dužnosti, između ostalih vezane i za zaštitu tajnih podataka u policiji, imao u posjedu ispravu MUP-a TK sa razinom povjerljivosti „interno“ i da je takve podatke, koji predstavljaju tajnu i odnose se na istražne radnje, prenio jednoj osobi za koju su ti podaci bili vezani.

Također, optužen je i da je krajem maja 2018. godine sačinio službeni akt MUP-u TK u kojem je prikrio da je imao kontakte s tim kriminalno aktivnim licem, iako je utvrđeno da je imao na desetine privatnih kontakata sa istim i da se s njim sastajao.

Bandić je nakon otvaranja istrage u tom tužilaštvu suspendovan s radnog mjesta i funkcije.

U optužnici je nadležnom sudu predloženo da se Bandiću izrekne mjera zabrane obavljanja poslova u svim policijskim agencijama u BiH od pet godina, saopćeno je iz Tužilaštva TK-a. (Fena)

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here