Koalicija ‘Pod lupom’ već bilježi i otkriva izborne nepravilnosti

0
266

Koalicija “Pod lupom” predstavila je u četvrtak u Mostaru svoju ulogu u promatranju Općih izbora, kao i dosadašnja zapažanja promatrača te pozvala građane da se prijave za građansko, nestranačko promatranje izbora.

Regionalna koordinatorica ureda u Mostaru Tajma Tiro kazala je na konferenciji za novinare kako je sedam regionalnih ureda širom BiH krenulo s radom od 1. svibnja, a od 16. srpnja, nakon treninga u Sarajevu, 63 dugoročna promatrača krenula su s radom na terenu.

“Oni prate izvještavanje medija, zatim održavaju sastanke s lokalnim izbornim komisijama, nevladinim organizacijama, političkim subjektima, bilježe nepravilnosti i kroz cijeli taj proces angažiraju promatrače za sam izborni dan”, naglasila je Tiro.

Dodala je kako će Regionalni ured Mostar održati šest uličnih akcija s ciljem približavanja ovog projekta građanima kako bi ih se animiralo da se prijave i da budu dio tima od 4 000 promatrača koji će promatrati izbore. Direktor projekta Koalicije “Pod lupom” Dario Jovanović prezentirao je rezultate promatranja, s osvrtom na nepravilnosti koje su otkrivene u prethodna dva tjedna.

“Od ukupne 143 lokalne izborne komisije u BiH, što podrazumijeva gradske i općinske komisije, u deset lokalnih izbornih komisija nisu ispoštovane odredbe izbornog zakona o ravnopravnosti spolova. Devetnaest lokalnih izbornih komisija nema odgovarajuće uvjete za rad, a kao razlog navode neodgovarajuće prostorije za rad, lošu opremu ili nedostatak financijskih sredstava. Mi apeliramo na izbornu administraciju, ali i na lokalne zajednice da omoguće nesmetane uvjete za rad u ovih 19 općina, jer ako se to ne dogodi, može biti ugrožen sam izborni proces”, kazao je Jovanović.

Dodao je kako je također zabilježeno 18 različitih političkih subjekata koji su počeli s prijevremenom, odnosno zabranjenom kampanjom.

Predsjednik Strateškog odbora Koalicije “Pod lupom” Vehid Šehić naglasio je kako je uloga građanskih promatrača jako bitna.

“Za razliku od drugih političkih subjekata i jednog dijela medija koji štite svoje više interese ili interese svojih političkih mentora, Koalicija ‘Pod Lupom’ želi isključivo zaštititi interese građana i birača Bosne i Hercegovine”, zaključio je Šehić.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here