KO SDP BiH Tuzla: Vlada TK urušava obrazovni i zdravstveni sistem

0
552

Vlada Tuzlanskog kantona dala je saglasnost na elaborat o osnivanju nove organizacione jedinice – Medicinskog fakulteta Evropskog univerziteta „Kallos“ Tuzla. KO SDP BiH Tuzla je kategorički protiv ove odluke Vlade TK koja urušava obrazovni i zdravstveni sistem u Tuzlanskom kantonu.

„Tuzla je prepoznatljiva po medicinskim uslugama, tuzlanski Medicinski fakultet je poznat širom regije po kvalitetu nastave i stručnjacima koji su završili taj fakultet. Doktori iz Tuzle koji su završili ovaj fakultet uspješno rade po cijelom svijetu i jedan od njih je dr. Miralem Pašić, direktor Klinike za srce u Berlinu, čovjek koji je operisao predsjednika Rusije, Borisa Jeljcina. Pored štete koju će nanijeti obrazovnom i zdravstvenom sistemu Tuzlanskog kantona, otvaranje ovakvog jednog fakulteta će nanijeti i štetu tim mladim ljudima koji ga upišu, jer neće steći adekvatan nivo znanja i neće se moći zaposliti“, izjavio je Enver Bijedić, predsjednik KO SDP BiH Tuzla.

Šef Kluba poslanika SDP BiH Tuzla u Skupštini Tuzlanskog kantona, Dževad Hadžić, je na kolegiju Skupštine tražio da o ovoj odluci Vlade raspravlja Skupština TK i zauzme stav po ovom pitanju.

„Ovdje se radi o potpuno nelogičnoj i politički motivisanoj odluci, jer trenutno na birou imamo preko stotinu ljekara, imamo situaciju da Ministarstvo zdravstva izdvaja iz budžeta sredstva za prvo zapošljavanje ljekara, što govori u prilog činjenici da nema opravdanosti o donošenju jedne ovakve odluke. Da se radi o odluci koja je motivisana politikom i nekim drugim motivima, između ostalog, govori podatak na sjednici Vlade za ovu odluku nisu glasali ministar obrazovanja koji je pripremao odluku i ministar zdravstva, a da su glasali ministri iz drugih resora“, rekao je Hadžić.

SDP poziva akademsku zajednicu i stručnu javnost da podignu svoj glas protiv urušavanja obrazovnog i zdravstvenog sistema koji vrši Vlada Tuzlanskog kantona zarad svojih političkih i ličnih interesa, saopćeno je iz Kantonalnog odbora SDP-a Tuzla. (tl)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here