Ko će i kako namiriti štete poljoprivrednicima u FBiH uzrokovane nevremenom?

0
205

Preliminarni podaci o štetama uzrokovanim nevremenom u proteklom periodu na području Bosne i Hercegovine iskazanI su u milionskim iznosima. Ono što je sada sigurno, je da su proizvođači maline oštećeni za vrijednost od oko 40 miliona KM. Pridodaju li se tome štete pričinjene na ostalom voću, povrću i drugim poljoprivrednim kulturama dolazi se do pozamašne cifre, koju je teško namiriti.

– I ovdje bi apelovao na opštine, na kantone da proglase stanje elementarne nepogode, da poljoprivrednici mogu naplatiti koliko – toliko te štete. Ja znam da se šteta u ovom slučaju ne može naplatiti u cjelokupnom iznosu, ali može koliko može, da se poljoprivrednicima bar osigura da prežive ovu godinu, a dogodine ćemo vidjeti, rekao je između ostalog Nedžad Bičo – predsjednik Udruženja poljoprivrednika FBiH.

Kako dalje navodi predsjednik Udruženja poljoprivrednika Federacije Bosne i Hercegovine, stanje u poljoprivredi nije na nivou na kojem bi trebalo biti, ali ide nabolje. Novac i poticaj su kako on navodi usmjereni prema pravim poljoprivrednim proizvođačima, a trenutne vladajuće strukture pokušavaju i ovu oblast dovesti u red, mada su novčana sredstva koja su osigurana poljoprivrednim proizvođačima nedovoljna. Ni zakonski minimum izdvajanja za poljoprivrednike u iznosu od 3% od ukupnog budžeta odnosno 65 miliona KM, nije ispoštovan, tako da je i teško raspolagati sa tim sredstvima.

– Ja bi ovim putem apelovao na Parlament i na parlamentarce koji su praktično zakonodavna vlast, da se ne bave politikanstvom i smjenama ministara i kupljenjem političkih poena, nego da pokušaju sugerisati Vladi da se za poljoprivrednike izdvoji više sredstava, jer oni dižu ruku i kad se glasa za budžet, a digli su je za tih 65 miliona, dodaje on.

S druge strane sigurni poticaji u poljoprivredi koje iz godine u godinu u svom Budžetu planiraju Vlada Tuzlanskog kantona, kao i resorno ministarstvo, ali Grad Tuzla, jedan su od osnovnih pokretača poljoprivrednog razvoja u tuzlanskom kraju. Sve više je mladih ljudi koji se odlučuju okušati u poljoprivredi, a od početka ove godine do marta u Registar poljoprivrednih gazdinstava Grada Tuzla upisano je pedeset novih poljoprivrednika.

(rts, foto: TL)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here