Klanjana dženaza za 33 srebreničke žrtve, 24 godine nakon ubistva našle konačni smiraj

0
85

U Memorijalnom centru Potočari danas je održana komemoracija, klanjana dženaza i obavljen ukop 33 žrtve genocida u srebreničkom kraju. U prisustvu na desetine hiljada ljudi i brojnih zvaničnika, 24 godine nakon ubistva ove nevine žrtve pronašle su konačni smiraj.

Preživjeli Srebreničani, porodice, rodbina, učesnici Marša mira, ultramaratonci, biciklisti, visoke delegacije i brojni drugi prisutni ovdje su se počeli okupljati još jučer sa zajedničkom misijom – odati počast nevino stradalima.

Vjerski dio današnjeg programa predvodio je reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović.

Ove godine ukopane su 33 žrtve, što je najmanji broj dosad.

U mezarju Memorijalnog centra Potočari do danas je ukopano 6.610 žrtava genocida, a na porodičnim mezarjima izvan Potočara njih 234. Još uvijek se traga za posmrtnim ostacima više od 1.000 nestalih Srebreničana. Do ovog časa ekshumirani su posmrtni ostaci 7.119 žrtava.

Sa današnjeg skupa porodice su poručile da počinitelji zločina moraju priznati svoja nedjela kako bi se nastavio život na ovim prostorima. Sve one koji imaju bilo kakve informacije o žrtvama koje se i dalje vode kao nestale zamolili su da progovore kako bi svi ubijeni mogli naći smiraj, a njihove porodice i rodbina imati mjesto gdje će doći i proučiti im dove.

Zvaničnici su posebnu pažnju posvetili negatorima genocida koji su proteklih godina sve glasniji i ostrašćeniji u svojoj zloj nakani. Negiranje genocida je njegova posljednja faza, a to se mora zaustaviti donošenjem adekvatnog zakona, istaknuto je. Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko poručio je da će se pobrinuti da se to što prije dogodi.

(Klix, foto: H.M.)

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here