Donald Trump i Kim Jong-un doputovali na samit u Singapur

0
97

Lider Sjeverne Koreje Kim Jong-un stigao je u Singapur radi sastanka s predsjednikom SAD-a Donaldom Trumpom na historijski bitan samit na kojem će se govoriti o nuklearnom programu Sjeverne Koreje, javlja Anadolu Agency (AA).

Avion koji je prevozio Kima sletjelo je u Singapur u nedjelju popodne praćen s ogromnih mjerama sigurnosti.

Nakon rukovanja s ministrom vanjskih poslova Singapura Vivianom Balakrishnanom, Kim se ubrzao našao na ulicama grada u velikoj limuzini s dvije velike sjevernokorejski zastave na haubi.

Limuzina je bila okružena drugim crnim vozilima sa zatamnjenim staklima koja su se uputila u luksuzni hotel St. Regis u kojem će Kim biti smješten.

Američki predsjednik Donald Trump stigao je danas u Singapur, dok je sjevernokorejski vođa Kim Jong Unom doputovao nekoliko sati prije njega.

Avion s američkim predsjednikom sletio je u vazduhoplovnu bazu Paya Lebar u Singapuru gdje je doputovao iz Kanade posijle sastanka s Grupom sedam industrijski najrazvijenijih zemalja svijeta.

Prvi američko-sjevernokorejski samit zakazan je za utorak, 12. juna u 9.00 po lokalnom vremenu (3.00 po centralnoevropskom vremenu).

Predsjednik SAD se nada da će postići historijski sporazum sa Sjevernom Korejom da odustane od svog nuklarnog oružja, mada je u posljednje vrijeme nastojao da smanji očekivanja navodeći da će za to možda biti potreban više susreta.

Sjeverna Koreja suočena je s teškim diplomatskim i ekonomskim sankcijama zbog razvoja nuklearnih i balističkih programa.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here