Karadžin o naftnim mrljama: U ostacima teških frakcija nalaze se kancerogene supstance!

0
582

Pojava naftnih mrlja u rijeci Jali izazvala je zabrinutost mještana tuzlanskog naselja Slavinovića, ali i drugih mjesta nizvodno uz ovu rječicu.

Na potezu od pedesetak metara u koritu Jale, u blizini naselja Bakići, uočljive su velike naftne mrlje između betonskih ploča i nema sumnje da „tekućina“ odlazi u vodom siromašnu rijeku, ugrožavajući ono malo životinjskog svijeta u njoj.

Jučerašnja vijest Fene potaknula je rasprave o „bogatim“ rezervama nafte ispod Majevice. Istraživanja su vršena još prije drugog svjetkog rata, a i poslije, u raznim vremenskim razdobljima, vršena su bušenja od stručnjaka zagrebačke INE, te nekih stranih kompanija.

Nikada nisu pobijena mišljenja o bogatim izvorima „crnog zlata“, ali ni započela bilo kakva serioznija istraživanja radi eventualne eskploatacije.

U njivama pojedinih domaćinstava u naselju Bare, na putu Tuzla – Priboj, postoje mjesta sa obilnim količinama nafta koja iz ostataka nekadašnjih bušotina otiče u tlo ili u vodotokove.

Profesor geookolinskog inžinjeringa sa Rudarsko-geološko-građevinskog fakulteta Univerziteta u Tuzli, dr. Zvjezdan Karadžin, kaže kako informacije o naftnim mrljama u rijeci Jali ne treba olako shvatiti, nego čim prije treba pristupiti istraživanjima kako i odakle dotiče u naselje Slavinoviće, nadomak Tuzle.

– Prilikom izlijevanja nafte dolazi do vrlo opasnih negativnih uticaja na vodotok. U prvih osam dana ispare veoma malo otrovni alkani, dok se parafini biološki razgrade. Međutim, preostaju veoma otrovni i stabilni nafteni, čija toksičnost traje godinama. U ostacima teških frakcija nafte koji plivaju na površini vode nalaze se i kancerogene supstance, kao na primjer benzopiren – kaže Karadžin.

Smatra da nadležne inspekcijske službe i geolozi moraju izaći na teren i što prije donijeti odgovarajuće mjere za suzbijanje onečišćavanja rijeke Jale.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here